Chef för Orsa rovdjurspark döms efter björnattack

2020-05-25 14:09 TT  
Dödsolyckan, som skedde den 4 augusti 2017 vid Orsa rovdjurspark, utreds som arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Foto: Ulf Palm/TT

DOM. En 18-årig djurvårdare dödades av en björn på Orsa rovdjurspark för snart tre år sedan. En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död. – Det är bra att det blivit en fällande dom, säger målsägarbiträdet Erik Elgán Maschmann till TT.

(Uppdaterad) Den tidigare chefen döms av Mora tingsrätt till villkorlig dom och 180 dagsböter. Tingsrätten anser bland annat att det funnits brister i säkerheten.

"Genom att inte göra tillräckliga riskbedömningar och skapa säkra rutiner för att hindra livsfarliga djur att ta sig in i hägn där människor vistas har chefen agerat oaktsamt", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– De går mycket på våra yrkanden och konstaterar att det skett ett arbetsmiljöbrott i parken och att det arbetet har varit åsidosatt. Rutinerna har inte räckt till, säger kammaråklagare Anders Gustafsson om domen.

"Är lättade"

En tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt den tidigare chefen som nu döms åtalades i november i fjol för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan. Den tidigare vd:n frias helt.

– Mina klienter är lättade över att någon ställts till svars för att deras son respektive syskon har dött på arbetet, säger målsägarbiträdet Erik Elgán Maschmann.

Läs mer: Samma föreskrifter aktuella som i vargmålet

Det var den 4 augusti 2017 som djurvårdaren höll i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet, medan björnarna hade flyttats till det mindre. Björnarna lyckades dock ta sig tillbaka till det större hägnet genom att gräva sig under ett stängsel. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades av en av björnarna.

Ingen upprättelse

Den tidigare chefen och företaget ska betala 30 000 kronor till var och en av den avlidnes anhöriga. Men 18-åringens familj hade krävt skadestånd på 16 miljoner kronor.

– Mina klienter har under målets gång velat ändra praxis kring beloppen, säger Erik Elgán Maschmann, och tillägger:

– Det är bra att samtliga av mina klienter ska erhålla skadestånd.

Förutom att den tidigare chefen döms ska Grönklittsgruppen betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Åklagaren hade, som Arbetarskydd tidigare berättat, yrkat på en företagsbot på minst åtta miljoner kronor.

Familjen ser inte domen som någon upprättelse.

– Det är alldeles för milt. Böter på 2,5 miljoner kronor när allting finns svart på vitt att det finns så stora brister. Det är bara ett ”aja baja, så får man inte göra”. Det har kostat vår son livet. Det är rena skämtet, säger 18-åringens pappa i en intervju med TV4 Nyheterna.

Fakta: Största rovdjursparken i Europa

Orsa rovdjurspark ligger i friluftsområdet Orsa Grönklitt, och öppnades 1986.

Den totala ytan är 352 000 kvadratmeter vilket gör den till Europas största rovdjurspark av sitt slag.

I parken lever ett femtontal björnar samt varg, lo, berguv och järv. Parken har även sibiriska tigrar, isbjörnar, persisk leopard och snöleopard.

Parken drivs av Grönklittsgruppen AB.

Källa: Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö