minnesord

Lennart Levi är död

Lennart Levi var svensk stressforsknings grand old man.

MINNESORD. Pionjären inom stressforskning, Lennart Levi, har avlidit. Han blev 93 år.

Publicerad Uppdaterad

Professor emeritus Lennart Levi är död, meddelar Karolinska institutet, KI. Han blev 93 år. Lennart Levi föddes i Riga i Lettland 1930 och kom som tioåring till Sverige under andra världskriget. Han utbildade sig till läkare vid KI på 1950-talet och grundade 1959 Institutet för stressforskning.

Lennart Levi närde en dröm om ett stressforskningslaboratorium som kunde förena rönen från sjukhusets invärtesmedicinska kliniker och de psykiatriska. I Arbetarskydd berättade han för tio år sedan om hur det kom sig att han blev nyfiken på stress som fenomen. Det var när han gjorde lumpen.

På plutonen i Linköping var de flesta fredliga studenter. Plötsligt skulle de hantera befäl som vrålade och pekade med hela handen. Lennart själv klarade det bra, men en kompis på logementet drabbades av stark stress. Den tredje sömnlösa natten riktade han sin osäkrade tjänstepistol mot tinningen, men övermannades i sista sekunden.

”Det gjorde ett oerhört intryck på mig att tre nätter utan sömn kunde göra en helt vanlig kille till självmordskandidat. Det stod klart för mig att jag ville studera hur det här organet – han pekar mot huvudet – har samband med resten av kroppen” berättade Lennart Levi i intervjun.

Men psykiska besvär till följd av stress var ett område som hade svårt att hävda sig bland andra miljömedicinska problem. ”Vi skapar inget paradis enbart genom att få fisken kvicksilverfri och få bort svaveldioxiden i luften. Vi måste skapa en psykisk arbetsmiljö för människor, där stressreaktioner och psykiska besvär elimineras” sade Lennart Levi på en konferens 1969.

1972 disputerade han på en doktorsavhandling om stress. 1978 utnämndes han till professor i psykosocial miljömedicin, särskilt arbetsmedicin vid Medicinska forskningsrådet. Han var Sveriges första professor inom ämnesområdet. Från 1986 innehade han en professur vid KI.

Efter det att Lennart Levi hade gått i pension inledde han en politisk karriär som riksdagsledamot för Centerpartiet.

Han har fått två pris instiftade i sitt namn: Skandias Lennart Levi-pris till en internationellt framstående forskare och Levi-priset, som delas ut till den mest innovativa pedagogiska idén för att stimulera kvalitén i undervisningen av teknologer i arbetsmiljöfrågor.

Läs mer: