Arbetsmiljö i Rätten

Rekordstort krav på företagsbot efter björnattack

En 18-årig djurskötaren dödades den 4 augusti 2017, i samband med en björnattack i Rovdjursparken i Orsa. Foto: Alloverpress

(Uppdaterad) I augusti 2017 dödade en 18-årig djurskötare i Orsa rovdjurspark i en björnattack. Åklagaren kräver nu att företaget ska betala en företagsbot på minst 8 miljoner kronor. Dåvarande parkchefen och en tidigare vd åtalas.

Publicerad

Åklagaren väcker åtal för arbetsmiljöbrott för vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott och framkallande av fara för annan då djurskötaren på Orsa rovdjurspark dödades.

Den unga djurskötaren, som omkom, var inne i björnarnas storhägn med en nederländsk familj för att placera ut mat åt djuren. Under tiden var de två björnarna flyttade till bakhägnet. Därifrån grävde de sig under stängslet och grävskyddet, och tog sig in till storhägnet och dödade djurskötaren. Familjen lyckades fly över stängslet.

Förundersökningen omfattar mer än 2 600 sidor och närmare 50 personer hörts. Kriminaltekniska undersökningar har genomförts i parken, bland annat avseende hur det var möjligt för björnarna att ta sig till hägnet där djurskötaren och den nederländska familjen befann sig. Parkens arbetsmiljöarbete och säkerhetsarbete har också undersökts.

– Åtal väcks eftersom det har förekommit brister i Orsa Rovdjursparks arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Om dessa brister hade åtgärdats hade den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm.

Orsa Rovdjurspark är en del av Grönklittsgruppen.

Maxbeloppet för en företagsbot är 10 miljoner kronor.