IPODD

Så funkar OSA i vardagen

De svenska reglerna kring organisatorisk och social arbetsmiljö är närmast unika. Vi kollar in hur de funkar i verkligheten.

Detta avsnitt inleds som vanligt med att Arbetarskydds chefredaktör Johanna Kronlid ger senaste nytt. Den här gången om ett skyddsstopp där arbetsgivare och skyddsombud är överens, men beställaren sätter sig på tvären. Vi får också en snabbkurs kring statens haverikommission och en färsk intervju med den avgående LO-basen Susanna Gideonsson.

Dessutom:

De så kallade OSA-föreskrifterna, det vill säga reglerna kring organisatorisk och social arbetsmiljö, har funnit sedan 2015. Men hur fungerar de i verkligheten? Arbetarskydds reporter Jonna Söderqvist har tittat närmare på detta, och här berättar hon mer om sin granskning.

Även Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt och som ingår i Arbetarskydds expertpanel, ger avslutningsvis sin personliga bild av dessa unika regler.

Arbetarskydd är en podd om arbetsmiljö från tidningen med samma namn. Varannan vecka får du här det senaste inom arbetsmiljö, men också fördjupning och folkbildning för alla som bryr sig om hur det är på jobbet. 

Podden programleds och produceras av Jonas Nordling. Ansvarig utgivare är Johanna Kronlid