ARBETSSKADOR

Levipriset till industrihygienist

Catherine Trask får Levipriset 2024,

LEVIPRISET. Fem frågor till Catherine Trask.

Publicerad Uppdaterad

Hej och grattis till Levipriset, berätta lite om vem du är?

Levipriset

Instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och för att uppmärksamma ingenjörernas roll för utvecklingen av en bra arbetsmiljö. Pristagaren får en prissumma på 50 000 kronor.

– Jag flyttade från Kanada för tre år sedan, där jag var professor vid ett medicinskt universitet, till KTH som ju har fokus på teknik och ingenjörsutbildning. Jag är utbildad till industrihygienist och har haft fokus på belastningsergonomi, men har uppskattat att här få ett ingenjörsperspektiv efter så lång tid med enbart hälsoperspektiv.

Du får priset för ”entusiasmerande pedagogik”, vad är det du gör som studenterna gillar så mycket?

– Faktiskt gör jag nog också några grejer som de gillar inte så mycket, åtminstone inte omedelbart. Vi har flera grupprojekt och jag bestämmer grupperna som alltid är blandade: olika grundutbildningar (oftast hälsovård och ingenjörer), olika hemland (i det internationella programmet finns det studenter från flera länder), mångfald i genus och andra egenskaper. Med flera olika perspektiv är det svårare att komma i gång, och vi pratar om det direkt: ”Javisst är det svårare, så hur löser vi det för att komma i gång?” En inspiration är ’UNESCOs Key Competencies for Sustainable Development Goals’. 

– I slutet av projektet säger många att det var värdefullt att kommunicera och se något från en annans perspektiv. De säger även att det var deras favoritdel av utbildningen.

Vilka forskningsområden är din specialitet?

– Jag forskar om exponering för ergonomiska riskfaktorer och utvärdering av kontrollåtgärder i arbetsmiljön.

Vilka arbetsmiljöproblem är de största för ingenjörer i dag?

– Troligen nya risker från framväxande teknik och ny industri. Det är svårt att förutse vad kan utgöra risker, men det är vår utmaning att hitta dem för att skydda arbetskraften.

Vad ska du göra med de 50 000 kronorna i prispengar?

– Bra fråga! Det har jag inte bestämt än, men tror att jag ska använda dem till en kurs eller konferens för att utveckla min egen kompetens.