arbetsolyckor

Arbetsmiljöverket gör åtalsanmälan
om dödlig fallolycka i Grimeton

Radiotornen i Grimeton är 127 meter höga.
Radiotornen i Grimeton är 127 meter höga.

Allvarliga brister motiverar åtalsanmälan. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som utrett fallet på över 100 meter från ett av radiotornen i Grimeton.

Publicerad Uppdaterad

En ställningsbyggare omkom i september 2022 när en hissanordning rasade från ett av de höga radiotornen i Grimeton utanför Varberg.

Nu har Arbetsmiljöverket utrett händelsen. Myndigheten finner så allvarliga brister i säkerhetsarbetet att det motiverar så kallad åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten.

– Vi bedömer att vissa aktörer har brustit i sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen, säger juristen Ebba Idunger Lundgren till Byggnadsarbetaren.

Myndigheterna vill inte ytterligare kommentera i nuläget med hänvisning till förundersökningssekretess. Enligt Byggnadsarbetaren var tre företag aktiva vid det olycksdrabbade arbetsmomentet:

Totalentreprenören med samordningsansvar, ett bolag tillhandahöll utrustning och ett tredje bolag som den omkomne var inhyrd i.

Grimetons radiostation från 1920-talet är numera ett museum och ett av Unescos världsarv. Stationen har bland annat sex vertikalantenner som är 127 meter höga.

Läs mer: