Hårt stressade socialsekreterare i Lund

2017-10-04 13:31 Lennart Lundquist  

Arbetsmiljöverket kräver krafttag av Lunds kommun och hotar med vite om inte arbetsmiljön och organisationen förbättras för socialsekreterarna.

När Arbetsmiljöverket frågade socialsekreterarna vid Socialförvaltningsstaben i Lund svarade majoriteten att de inte hinner med sitt arbete under ordinarie arbetstid varför det är vanligt att de arbetar över.

Alla intervjuade förklarade att de tycker arbetet var psykiskt tungt och att de för det mesta arbetar under tidspress.


Hälften av dem tycker att arbetsförhållandena är sådana att de inte kommer att arbeta där om fem år. Det senaste halvåret besväras de flesta av stressymptom som de sätter i samband med arbetet.

Läs också: Tuffa villkor inom socialtjänsten

Flera har varit sjukskrivna på grund av detta.

Enligt Arbetsmiljöverket hanteras stressproblematiken som ett individuellt problem i stället för ett arbetsorganisatoriskt.

I det stora hela är verket mycket kritisk till de förhållanden som socialsekreterarna arbetar under.

Därför hotar Arbetsmiljöverket arbetsgivaren Lunds kommun med ett vite på 200 000 kronor om man inte tar krafttag för att förbättra arbetsmiljön. Verket presenterar en lång lista med åtgärder som ska vara genomförda senast den 11 december.
 

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen