Arbetsmiljö

Hamnarbetarförbundet fick ingen inbjudan

Erik Helgeson. Foto: TT

Ministermöte. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bjöd in fack och arbetsgivare i särskilt utsatta branscher som bygg- och transportbranschen för att prata om det ökande antalet dödsolyckor. Mötet hölls utan Hamnarbetarförbundet.

Publicerad

Erik Helgeson, som sitter i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse, är inte förvånad. Ministerns möte hölls den 4 mars. Hamnarbetarförbundet tecknade kollektivavtal med ­Sveriges Hamnar den 5 mars.

– Det handlar väl om politiska över­väganden, tråkigt men inte förvånande. Det är kanske mer anmärkningsvärt att Brandmännens riksförbund, som också jobbar i en riskfylld bransch, inte heller kallats till mötet. De har ju kollektivavtal sedan 40-talet.

Erik Helgesson har större förväntningar på Arbetsmiljöverket än på regeringen.

– Vi jobbar ju i en potentiell riskbransch. När det smäller får det ofta stora konsekvenser. Vi bör vara en part när det handlar om en så pass farlig arbetsmiljö som den i hamnarna, säger Erik Helgeson.

Varför saknades Hamn­arbetar­förbundet på arbetsmarknadsministerns inbjudningslista?

– Det var bara parterna inom de branscher med flest antal dödsolyckor som bjöds in, så att inte mötet skulle svälla för mycket, säger Ylva Johanssons pressekreterare Sofia Brändström.

– Hamnarbetarförbundet var inte värst drabbat.

Anders Forsström, med bakgrund som huvudskyddsombud hos Hamnarbetarförbundet:

– Att en socialdemokratiskt ledd regering inte bjuder in Hamnarbetarförbundet är ju av politiska skäl. Hamnarbetarförbundet saknar partifärg. Om ­regeringen hade varit intresserad av arbetsmiljön så hade det inte spelat någon roll att vi när mötet hölls inte hade något kollektivavtal. Det här är en utsatt bransch.

I mars förra året skedde en dödsolycka i hamnen. Det var en tjugoåring som jobbade nere i ett lastutrymme som inte vädrats ut. I april förra året meddelade arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar att Hamnarbetarförbundets 108 skyddsombud inte längre fick delta i arbetsmiljöarbetet (se Arbetarskydd nummer 2/2019).

– Vi har inte haft legala möjligheter att verka som skyddsombud sedan dess, säger Anders Forsström.

Nu, sedan Hamnarbetarförbundet har tecknat ett centralt andrahandsavtal med Sveriges Hamnar, har förbundet rätt att utse skyddsombud igen.

– Det är en ganska tung process innan vi har den organisationen på plats igen. Vi får börja från början och på nytt utse skyddsombud och ledamöter till skyddskommittéer, säger Anders Forsström.