En död i covid på Northvolt – nu väntar inspektion

2021-02-12 15:01 Tiina Demargne  
Northvolt batterifabrikbygge ligger fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Vid anläggningen jobbar 1 100 personer, varav många är gästarbetare som bor och reser ihop. Halva personalstyrkan är nu hemskickad fram till 25 februari för att begränsa smittan. Foto: Henrik Montgomery/TT

CORONASMITTA. En arbetare anställd vid bygget av Northvolt-fabriken i Skellefteå har dött i sviterna av covid-19. Enligt uppgifter ska nu Arbetsmiljöverket inspektera arbetsplatsen som drabbats av mycket omfattande smitta.

Den utländske gästarbetarens död bekräftades på torsdagen av Northvolts kommunikationschef.

–  Vi mottog beskedet om en medarbetare som avlidit med sorg och bestörtning, säger Jesper Wigardt, till SVT Västerbotten.

Mannen var anställd av en underleverantör till bygget av batterifabriken.

Enligt smittskyddsläkare Stephan Stenmark i region Västerbotten har 34 av de av de 150 konstaterat covidsmittade personerna på Northvolt-bygget den mer smittsamma brittiska mutationen. Det kan troligen vara det största klustret av brittiska mutationen i Sverige, uppger han i en intervju i SVT Västerbotten.

Läs mer: Åklagaren: Sjuksköterskans död inget arbetsmiljöbrott

Enligt SvD planerar nu Arbetsmiljöverket att inspektera arbetsplatsen eftersom det finns en diskrepans mellan antalet smittade och antalet anmälningar till myndigheten:

– Om vi inte får in anmälningar när vi kan se att det har skett ett jätteutbrott kan det vara en brist i arbetsgivaransvaret. Vi planerar att på något sätt inspektera eller kontrollera detta, säger Ulrika Scholander sektionschef på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö