Åklagaren: Sjuksköterskans död inget arbetsmiljöbrott

2020-12-01 11:45 Karin Nilsson  

Det går inte att bevisa att sjuksköterskan på Karolinska dog av covid-19. Det slår åklagare Jennie Nordin fast. Nu lägger hon ned förundersökningen.

Mot slutet av april avled en 39-årig sjuksköterska som arbetat med coronasmittade patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Några dagar senare lämnade skyddsombudet in en anmälan om att det saknats tillräckligt med skyddsutrustning på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska också ha gjort avsteg från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Jennie Nordin, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema, inledde en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Hon gav polisen i uppgift att hålla förhör och begära in skriftlig dokumentation för att reda ut vad som hänt. I dag, tisdag, lägger hon ned förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Av utredningen framgår att covid-19 inte var den huvudsakliga dödsorsaken. Det går inte att visa var eller på vilket sätt målsäganden har blivit smittad. Arbetsmiljöverket som utrett händelsen har inte funnit brister i sjukhusets hantering i det aktuella dödsfallet. Eftersom det inte heller finns anledning att anta att andra brott har begåtts läggs förundersökningen ned, säger kammaråklagare Jennie Nordin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö