Volontären: Roligt att göra detta på arbetstid

2015-10-15 13:25  
”Jag har länge tänkt att jag skulle vilja göra något sådant här. Jag har själv pluggat och tycker att det är fantastiskt att man får göra det gratis i Sverige. Det här känns som ett kul sätt att ge tillbaka lite av det”, säger Fredrik Högström. Här hjälper han eleven Mihreteab Teale med matteläxan. Foto: Jörgen Appelgren

Fredrik Högström, kundanalytiker, går med lätta steg till S:t Eriks gymnasium varje månad för att hjälpa elever med matteläxor. Han är en av Skandias 151 volontärarbetare.

När Fredrik Högström började som analytiker på Skandia i januari i år visste han redan att förmånen att få volontärarbeta på arbetstid fanns. Det hade han sett på en reklamfilm.

En kollega var redan engagerad i läxläsningen på S:t Eriks gymnasium. Fredrik Högström blev inspirerad.

– Jag kände mig helt lyrisk efter mitt första besök. Det visade sig vara väldigt roligt att jobba här. Det ger mig väldigt mycket energi. Eleverna vill verkligen lära sig.

Dem han brukar hjälpa går i nian och upp till tvåan på gymnasiet. Alla har ganska nyligen kommit till Sverige. En torsdag i månaden går han från jobbet tidigare på eftermiddagen för att hinna till läxläsningen.

– Den dagen jag ska gå dit känns det lite kul hela dagen på jobbet.

Han skulle gärna jobba med läxläsningen oftare.

På Skandia jobbar han med siffror och statistik.

– Men du behöver inte kunna så mycket matte för att kunna hjälpa till. Du sätter dig ner med en av eleverna och försöker lösa en uppgift tillsammans. Ibland vet inte jag heller svaret, men då jobbar vi ihop och försöker komma på lösningen.

Han är stolt över att komma till skolan och representera sin arbetsgivare.

– Vi är de enda här som är lite yngre. Det är roligt att kunna säga att vi kommer från ett bolag och att vi gör detta på arbetstid, säger han.

Därför är volontärarbete bra - för alla parter

• Stärker sammanhållningen.

• Gör det lättare att behålla kompetent personal.

• Värdegrunden blir tydligare för de anställda.

• Minskar känslan av stress.

• Ökar engagemanget hos personalen.

Kom igång! 4 tips från Lena Hök, hållbarhetschef på Skandia

1 Vad

– Fråga dig: Var behövs vårt företags hjälp? Vilken är vår särskilda kompetens? Skandia är tillsammans med Mattecentrum värdar för räknestugan vid Thorildsplan i Stockholm. Det är för att banken har många duktiga matematiker. Duktiga it-utvecklare kanske ska erbjuda hjälp till projekt som efterfrågar sådan kompetens.

2 Hur

– Var flexibel och beredd på att hjälpa till på det sätt som organisationen ni ska hjälpa bäst behöver. Utgå från vad organisationen behöver. Det är du som måste anpassa dig.

3 Nätverk

– Hör av dig till Volontärbyrån och erbjud era tjänster.

4 Direktkontakt

– Kontakta olika ideella organisationer direkt, exempelvis Röda Korset eller Rädda Barnen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen