Varför ökar antalet dödsskjutningar?

2014-06-08 23:00 Anna de Lima Fagerlind  

Fem frågor till Patrik Forsemalm, huvudskyddsombud på Jönköpingspolisen och medlem i Metod- och utrustningsgruppen för yttre uniformerad tjänst, där en undersökning av polisens våldsanvändning ska påbörjas.

1. Varför ökar antalet dödsskjutningar?

– Samhället förändras. Det går mot en lite större förekomst av vapen generellt, men det blir också vanligare att vi hamnar i situationer där vi möts av psykiskt sjuka eller missbrukare som är beväpnade.

2. Vad är det ni ska undersöka?

– Rikspolisstyrelsen ska titta på om det är så att polisens användning av skjutvapen har ökat, och i så fall hur mycket, och om det finns något man kan göra åt det. Antingen genom utbildning eller andra typer av vapen, som elpistoler.

3. Vad är fördelarna och nackdelarna med elpistol?

– Nackdelarna är att vi bär på cirka 13 kilo utrustning redan, och många poliser har ryggproblem. Det kan också bli svårt att bestämma när man ska använda elpistol i en akut situation, det kräver utbildning.

– Fördelen är att man kan minska antalet dödsskjutningar och personskador. Varje skjutning som sker är en för mycket.

4. När får en polis skjuta?

– Vi kan skjuta i två situationer. Antingen i laga befogenhet, för att stoppa ett pågående grovt brott. Men det är extremt ovanligt i Sverige. Eller i nödvärn, för att skydda sig själv eller annan mot en pågående grov brottslighet. Vi lär oss att sikta på ben och armar, men problemet uppstår vid ett hastigt angrepp. Då vill du skjuta för att vara säker på att träffa, och då blir det de större delarna av kroppen i många fall.

5. Vilken hjälp får poliser som har skjutit någon?

– Det vanliga är att polisen tas ur tjänst. Först har man ett avlastningssamtal i direkt anslutning till händelsen. Dagen efter har man uppföljande debrief­ingsamtal med speciellt utbildade debriefing­ledare, oftast poliser. Om det behövs finns även möjlighet till professionell hjälp från psykolog. Senare görs också en uppföljning.

– Skjutningarna hamnar nästan alltid i media, sådant är väldigt jobbigt för dem som genomgår processen. Det finns ingen särskild hjälp för det, det får man ta upp under samtalen.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen