Var fjärde sjuksköterska hotad

2012-03-25 23:00 Birgitta Ländin  

I en enkätundersökning om sjuksköterskan i äldreomsorgen svarar fyra av tio att de utsatts för hot och våld i sitt arbete. Det är en klar ökning från 1996, då en annan undersökning visade att tre av tio var utsatta.Bakom den nya undersökningen står sjuksköterskan och docenten vid Mälardalens högskola, Karin Josefsson.

– Sjuksköterskorna är ändå inte den grupp som har de tätaste vardagliga kontakterna i omvårdnaden. Skulle man fråga undersköterskor så gissar jag att siffran blir mycket högre.

I samma undersökning framkommer det att många av sjuksköterskorna känner en stark tidspress ?i sitt arbete. Karin Josefsson är övertygad om att det finns ett samband.

I vården av gamla människor som behöver hjälp med känsliga, privata saker som intimhygien kan tidspressen provocera fram situationer av frustrerad ilska.

– Tänk dig själv... om du hjälper en anhörig med sådana saker, då ser du ju till att ta tid på dig. Det måste få ta tid.

Många av sjuksköterskorna i undersökningen svarade också att de kände dåligt inflytande över sin arbetssituation i stort.

68 procent hade det senaste året varit på arbetet trots att de egentligen kände sig så sjuka att de hade behövt sjukskriva sig.

Besvär som många led av var huvudvärk och värk i rygg och nacke. Många kände sig psykiskt uttröttade vid dagens slut och hade svårt att släppa tankarna på jobbet.

I undersökningen svarade 213 sjuksköterskor vid 60 särskilda boenden i Stockholm på fasta svarsalternativ om hur deras arbetssituation är.

De deltagande sköterskorna arbetade på privata, kooperativa och kommunala äldreboenden.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö