Valla farlig för proffs på skidor

2012-11-18 23:00 Bertholof Brännström  

Skidtekniker riskerar att få kraftigt förhöjda halter av giftiga fluorämnen i sitt blod. Men nu kan en specialbyggd buss förbättra deras arbetsmiljö väsentligt. Halten fluorämnen i mitt blod var 70–80 gånger högre än rekommenderat, säger proffsvallaren Mats Eklund.

Att fixa glidet åt Björn Ferry, Charlotte Kalla och Marcus Hellner är inte bara svårt. De smuts- och vattenavvisande fluorföreningarna som minskar friktionen under skidorna är också ohälsosamma om de kommer in i kroppen. Och det gör de.

Kemisten Helena Nilsson i Örebro har under fem säsonger följt det svenska skidlandslaget och mätt halten perfluorerade ämnen i blodet hos vallarna.

Med förskräckande resultat – nivåerna kunde vara flera hundra gånger högre hos proffsvallarna jämfört med befolkningen i gemen.

– Det överraskade oss, säger Helena Nilsson som doktorerat på studien nu i höst.

Att ångorna från de uppvärmda fluorvallorna inte är nyttiga att andas in har man länge anat. Många yrkesvallare drabbas i början av varje säsong av så kallad ”fluorfeber”, ett influensaliknande tillstånd med feber, huvudvärk och ont i lederna. Symtomen försvinner efter något dygn och reaktionen blir mindre tydlig allt- eftersom säsongen går.

– Men halterna av fluorämnen i blodet fortsätter hela tiden att stiga. Halveringstiderna är långa, säger Helena Nilsson.

Hennes forskning visar att dammhalterna i de ofta trånga och dåligt ventilerade vallabodarna var extremt höga, upp till sju gånger över gränsvärdet. Nivåer som definitivt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Ett skyddsombud hade direkt kunnat stänga arbetsplatsen av arbetsmiljöskäl. Att åka skidor är förstås bra för hälsan, men definitivt inte att vistas mycket i en vallabod. Man ska helst valla utomhus eller med andningsskydd.

Så är det också numera för skidlandslagets vallateam. Som en följd av Helena Nilssons studier har Skidförbundet satsat pengar på en hypermodern och välventilerad ombyggd lastbil. Skyddsmasker med kolfilter är nu legio, något som skidteknikern Mats Eklund uppskattar:

– Det känns väldigt bra. Förr tänkte jag inte så mycket på vad jag andades in, men jag skulle aldrig gå tillbaka till det vi hade. Förr hade man ofta irriterade slemhinnor om kvällarna, det känner jag sällan nu, säger han och tillägger:

– Framför allt är det skönt att halterna i blodet sjunker för varje år. Man vet ju inte vilka effekter ämnena ger på sikt.

Kan få leverskador

  • Moderna glidvallor innehåller perfluoroktansyra, PFOA, som via inandning av ångor och finfördelat damm går ut i blodet.
  • PFOA är mycket stabilt med lång halveringstid vilket innebär att den som utsätts år efter år bygger på de gamla nivåerna.
  • Örebrostudien visar att proffsvallare har skyhögt högre halter av PFOA i blodet jämfört med genomsnittssvensken.
  • Höga halter av PFOA anses öka risken för skador på levern, genförändringar, fosterskador och flera andra allvarliga diagnoser.

Bertholof Brännström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer