Vad gäller om en anställd skadar sig hemma?

EXPERTFRÅGA: Vi har medarbetare som vill jobba hemifrån några dagar då och då. Hur fungerar det om det sker en olycka på arbetstid – fast hemma?

EXPERTSVAR:

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– När man arbetar hemifrån befinner man sig i lite av en gråzon. Om jag under mitt arbete hemma går och tar mig en kopp kaffe och råkar bränna mig, så är det inte självklart att avtalsförsäkringarna går in och reglerar skadan. Om jag däremot jobbar i mitt garage på en maskin som arbetsgivaren tillhandahåller och råkar fastna, blir det mer tydligt att det är ett olycksfall. Men om det skulle hända klockan 23.00 kan man ifrågasätta om det räknas som arbete. Därför är det viktigt att man klart och tydligt gör upp om vad det är som ska utföras hemma, samt under vilka tider.

 

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbets­givarorganisationen Visita:

– Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön även om arbetstagaren arbetar på distans. Arbetstagaren har dock större ansvar att själv rapportera risker, brister och andra faktorer som påverkar arbetet, eftersom det inte finns skyddsombud eller arbetsledning på plats. Skulle en olycka inträffa är det ingen skillnad i arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljöarbetet eller för arbetsanpassning och rehabilitering. En rekommendation är att arbetsgivaren funderar igenom och gör en policy kring distansarbetet och arbetsplatsens utformning innan det tillåts, så att arbetsmiljön blir bra.

 

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Det finns inget enkelt svar på denna fråga. Efter att ha lyssnat på en föreläsning av docent Mia Carlsson på Stockholms universitet, framkom att det kan vara svårt för den drabbade att bevisa att olyckan skedde i arbetet och under arbetstid. Det är en förutsättning för att en olycka ska bli klassad som arbetsolycka. Ett råd till någon som råkat ut för en olycka i hemmet är att skriva ner vad som har hänt, tidpunkten för olyckan och på vilket sätt som olyckan hade samband med arbetet.

Arbetarskydd Redaktionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen