Tre skäl bakom den psykiska ohälsan

2015-11-08 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. Den psykiska ohälsan diskuteras överallt. I fikarum avhandlas vem som senast gick in i väggen, bland makthavare läggs pannor i djupa veck. Frågan är komplex, säger de. Men några orsaker går ändå att urskilja.

För det första: de kommunala verksamheterna är mer slimmade än någonsin. Svångremmen började dras åt redan i början på 1990-talet. Staten drog in de riktade bidragen till kommunerna, alltså öronmärkta pengar. I stället fick kommunerna varsin pengapåse att spendera hur de ville. I samma veva fick kommunerna fler uppgifter. Inte nog med det, privatiseringarna krävde ännu hårdare effektiviseringar. Varje krona som kunde sparas gav ett plus i kanten.

Så de anställda började gå in i väggen, särskilt kvinnorna, vilket inte är så konstigt. Inom kommunerna jobbar ju mest kvinnor, ni vet den kategori av mänskligheten som dessutom har huvudansvaret för familjen. Läkarna stod rådvilla till en början, sedan konstruerades en ny diagnos: utmattnings­syndrom. Här har vi orsak nummer två: den sociala acceptansen. Att gå in i väggen är inte längre mer skamfyllt än att bli magsjuk. Yttre omständig­heter är ju orsaken.

Låt oss gå vidare till den tredje orsaken. I hela samhället pågår en ökad individualisering. Vi är inte längre bara kuggar i samhällshjulet, vi måste lyckas som individer och bli bekräftade för våra framgångar. De sociala medierna är ett utmärkt redskap. Särskilt kvinnor, från unga skoltjejer till medelålders mammor, bekräftar varandras utseenden och prestationer dygnet runt.

Allt detta leder till psykisk ohälsa. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket kan inte bromsa utvecklingen, även om det är bättre att göra något än ingenting alls.

I det här numret skriver vi om vägen tillbaka. Läs om hur Anette ­Strömqvist trotsade all statistik och kom tillbaka till jobbet efter tio år. Lika mycket energi måste läggas på att få tillbaka människor i arbete som för att förhindra sjukskrivningar. Så långt har det gått.

Visste du att...

... socialt arbete är farligast för själen. Socialsekreterare, psykologer och kuratorer löper högst risk att drabbas av långvarig sjuk­skrivning på grund av psykisk ohälsa, enligt försäkringsbolaget AFA:s senaste rapport.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö