TCO vill öka rätten till kompledigt

2013-05-19 23:00 Birgitta Ländin  
Facket anser att den stora mängden arbetade övertidstimmarna borde bli nya jobb. Foto: Colourbox

2012 jobbade 17 procent av alla anställda svenskar övertid i någon utsträckning. Fyra procent arbetade över helt utan ersättning. Det visar TCO:s årliga undersökning.

TCO är kritisk till det stora övertidsuttaget och tycker att de arbetade övertidstimmarna borde bli nya jobb i stället.

– Det stora övertidsarbetet är också i längden ohållbart i ett hälsoperspektiv. Stressen är redan för hög i vårt arbetsliv, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Precis som tidigare år är det fler män än kvinnor som arbetar övertid, och det arbetas över mest i den privata sektorn. Övertidsuttaget har tidigare varit högre i Saco- och TCO-förbund och årets rapport visar att det mönstret består. Bland LO-anslutna jobbade 15 procent över, mot runt 20 procent av tjänstemännen.

Också det obetalda övertidsarbetet är högre bland medlemmar i Saco- och TCO-förbund. I Unionens arbetsmiljöbarometer för 2012 säger 81 procent av arbetsmiljöombuden att övertids- eller mertidsarbete förekommer som en regelbunden eller planerad del av arbetstiden.

TCO föreslår att arbetsgivare som vill fortsätta med de tillåtna 200 timmar övertid per år måste korta veckoarbetstiden för heltid till 35 timmar. Förbundet vill också att all övertid överstigande 150 timmar ska kompenseras med ledighet och att alla arbetstagare får en arbetstidsbank ur vilken man kan ta ut ledighet i timmar med kort varsel.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen