Svåra skållningsskador gav miljonbot

2021-09-30 09:27 Karin Nilsson  
Södra Skogsägarnas Ekonomiska Förening har godkänt att betala 1 000 000 kronor i företagsbot efter en olycka med svåra skållningsskador i oktober 2018. Foto: TT

Hetvattenpannan exploderade och het vattenånga skadade en anställd svårt. Olyckan kunde ha undvikits - riskbedömning för reparationsarbeten var inte gjord. Arbetsgivaren går med på att betala företagsboten.

Vid en anläggning på Långasjö arbetade en anställd med att ta bort isolering på utsidan av en så kallad vändkammare från en hetvattenpanna. Pannan exploderade och het vattenånga, i vart fall 120 grader, fyllde rummet där arbetstagaren befann sig. Arbetstagaren fick svåra skållningsskador – både ytliga och djupa brännskador på drygt 50 procent av kroppen. Svåra skador som bland annat bråck i magen följde och ledde till behov av stomi. Inledningsvis var arbetstagaren i koma och låg i respirator. Den anställde har varit sjukskriven alltsedan olyckan och fler operationer väntar.

Anläggningen tillhörde Södra Skogsägarnas Ekonomiska Förening och olyckan inträffade den 10 oktober 2018.

Nu har Södra Skogsägarnas Ekonomiska Förening godkänt att betala 1 000 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande. Strafförelägganden används när åklagaren och arbetsgivaren är överens om vad som hänt och om företagsbotens storlek. Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom.

Kammaråklagare Klas Norelius, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, skriver i föreläggandet att skyddsansvariga i bolaget av oaktsamhet inte har gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen för att förebygga olyckan. De skulle ha undersökt och riskbedömt hetvattenpannan när det gällde reparationsarbeten och beaktat att hetvattenpannan är en trycksatt anordning. Skriftliga instruktioner till arbetstagarna vid service och reparation skulle ha funnits. En person skulle också ha haft i uppgift att planera och samordna arbeten vid hetvattenpannan för att se till arbeten inte påbörjades förrän temperaturen nått ofarliga nivåer.

Hade dessa åtgärder vidtagits hade olyckan med största sannolikhet undvikits.
 

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev här.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö