Stötta förarna efter värsta mötet

2015-05-10 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

Självmord är ett av samhällets största tabun. Fram till för tio år sedan rapporterade inte media om självmord över huvud taget. Oron fanns för att artiklar kunde utlösa självmordssmitta, någon studie tydde på detta. Hösten 2004 förändrades den inställningen.

Brottaren Mikael Ljungberg hade begått självmord och hans anhöriga ville berätta om bakgrunden, om depressionerna och kampen mot sjuk­domen. Tidningen GT valde till en början att tacka nej, men de anhöriga stod på sig. Redaktionen diskuterade fram och tillbaka, experter tillfrågades. Artiklarna publicerades till slut och fick stor uppmärksamhet, diskussionen kunde börja föras offentligt.

Sedan dess rapporterar media om självmord, särskilt om hur de ska kunna förebyggas. Statistiken har tyvärr inte påverkats. Varje år väljer runt 1 500 svenskar att begå självmord, antalet har varit konstant de senaste 20 åren. Någon nollvision är det inte tal om, psykiatrin verkar ha gett upp.

I statistiken över självmordsmetoder finns en kategori som är intressant ur arbetsmiljösynpunkt: ”Föremål i rörelse.” Här hamnar de som ställt sig framför tåg eller styrt över med bilen till motsatt körbana. Föraren av tåget, tunnelbanan eller lastbilen har samtidigt tvingats uppleva det värsta ögonblicket i sitt liv. En del repar sig aldrig.

Varför kan inte självmordskandidaterna inse att det räcker med att ta sina egna liv, att fler än deras anhöriga inte ska behöva drabbas? Förmodligen för att den deprimerades tillvaro är så svart, empatin får inte plats i mörkret. Sådan är sjukdomen.

Ändå behöver vi veta hur förarna som blir utsatta kan skyddas, hur de behöver stöttas för att komma tillbaka i arbete. I deras vardag maler den ständiga oron över att möta någon som fått nog.

Det är därför vi skriver om ämnet i det här numret.

visste du att...

...män uppfattas som bättre chefer än kvinnor även om de har exakt samma egenskaper, avslöjar ett experiment utfört av tankesmedjan Agenda och Norska marknadshögskolan.

 

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö