Tidningen

Stora risker i de små företagen

När Arbetsmiljöverket inspekterade företag med fokus på risker med belastning i oktober visade det sig att mind­re företag hade fler problem. Handel och restaurang var bland de branscher som fick flest anmärkningar. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Heli Aarnipuro. Foto: Hans Alm

Belastning. De små och medelstora företagen har stora brister när det gäller att minska riskerna för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets genomgång av över tusen arbetsplatser.

Publicerad

Under två veckor i oktober inspekterade Arbetsmiljöverket företag av olika storlekar för att se hur det stod till med risken för belastningsskador. Inspektionerna ingår i en EU-gemensam insats. Det visade sig att på arbetsplatser med mellan 20 och 49 medarbetare fick 46 procent av de granskade arbetsplatserna anmärkningar på sina rutiner för att minska risken för belastningsskador. Motsvarande siffra för arbetsplatser med fler än 50 anställda var 36 procent. Bland de ännu mind­re företagen, med fem till 19 anställda, hade fler än hälften brister. Många av de besökta mindre arbetsställena har både kunskapsluckor om arbetsmiljölagen och bristfälliga rutiner för ett systematiskt arbetsmiljöarbete, konstaterar Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket, region Nord.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →