SKL: ”Det är bättre att jobba förebyggande”

2017-08-14 00:00 Karin Nilsson  

Alla bjöds in men bara tolv kommuner, en region och ett landsting är med i projektet för att förebygga sjukskrivningar. Projektledaren på SKL är ändå nöjd.

Av landets totalt 310 kommuner, landsting och regioner tackade totalt 15 ja till att vara med i projektet för att förebygga sjukskrivningar på grund av stress och ohälsa i arbetslivet. Projektet finansieras med statliga medel.

– Jag är inte förvånad över antalet. Projektet skulle dra igång snabbt och det pågår redan mycket i kommunerna, säger Rickard Bracken, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Metoden som testas i projektet har valts ut för att den är en av få där det redan finns forskningsresultat, påpekar Rickard Bracken.

– Mycket få metoder visar på positiva effekter vad gäller att förebygga sjukskrivning och underlätta återgång i arbete för personer med utmattningssyndrom. Det här är ett sätt för oss att sprida något bra.

Tanken är att göra metoden tillgänglig för alla kommuner och landsting efterhand. Att fokus ligger på personer som ännu inte är sjukskrivna var viktigt.

– Vi behöver hitta bra sätt att fånga upp medarbetare i riskzonen. Om man inte gör det är konsekvenserna för både individen och arbetsgivaren ganska allvarliga.

Har man inte sett dem som mår dåligt?

– Vi har inte varit så bra på det, men jag tror att alla har fattat att det är bättre att jobba förebyggande. Det är lätt att säga att man ska arbeta så men det är inte så lätt att faktiskt göra det.

Varför då?

– Det finns alltid en risk att man jobbar lite krisbetonat, men det här är frågor som vi måste jobba långsiktigt med, säger Rickard Bracken.

De här är med i projektet:

Kommuner:

Arvika

Boden

Bollebygd

Lekeberg

Tierp

Kungsör

Upplands-Bro

Skellefteå

Piteå

Härjedalen

Krokom

Halmstad

Regioner:

Gävleborg

Landsting:

Värmland

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö