Sjukdom kunde orsakat drunkning

2015-05-10 23:00 Ann Norrby  

FRIAD. Både rektorn och idrottsläraren borde ha insett riskerna med att bara en lärare skulle övervaka elevernas simundervisning. Men att en elev drunknade kan ha berott på hans okända hjärtsjukdom. Därför friar tingsrätten de två åtalade.

Våren 2013 drunknade en elev på Ferlinskolan. Han hade gått i skolan i två veckor när han tillsammans med elva andra elever fick simundervisning i Spångbergsbadet. Han kunde inte simma alls, liksom tre av de andra eleverna.

När idrottsläraren, som hade ansvaret för alla 12 eleverna, upptäckte att en av eleverna saknades, dök läraren ner i vattnet och hittade eleven på botten. Men hans liv gick inte att rädda.

Åklagaren: Rektorn borde ha utrett riskerna vid simundervisningen och läraren borde ha ställt in den när han skulle ha hela ansvaret. De två vållade av oaktsamhet dödsfallet.

Rektorn och läraren: De hade bedömt riskerna och de var inte oaktsamma.

Tingsrätten: Rektorn och läraren borde ha insett riskerna med att ha simundervisning med 12 elever. Dessutom kunde den elev som drunknade inte någon svenska. De åtalade borde antingen ha sett till att fler anställda var med vid undervisningen eller ställt in den.

Det är oklart hur drunkningen gick till. Obduktionen av den drunknade visade att han hade en hjärtsjukdom som skolan inte kände till. Sjukdomen kan vara en förklaring till att han dog.

Domslut: De åtalade frikänns.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö