Sanktioner fångar inte tidstjuvarna

2013-04-08 14:00 Elinor Torp  

Regeringens förslag om enklare sanktioner vid lagöverträdelser på arbetsmiljöområdet kommer inte att förkorta utredningstiderna. Enklare ärenden är inte problemet. Det är de stora, tunga olycksfallen som sväljer tid.

Den 4 april klubbade regeringen en proposition med förslag på effektivare sanktioner. Det gäller brott som kan ge bötesstraff, inte allvarliga arbetsolyckor eller andra grövre övertramp.

Tanken är att mindre överträdelser i framtiden ska bestraffas med sanktionsavgifter. På så sätt sparar polis och åklagare tid och kan ägna sig åt tyngre mål.

I dag klaras få arbetsmiljöbrott upp. Oftast läggs förundersökningarna ner, trots långa utredningstider.

- De förslag som regeringen lagt fram innebär ett effektivare sanktionssystem som leder till ett bättre skydd för arbetstagare samtidigt som viktiga resurser hos våra myndigheter fokuseras på de tyngre brotten, sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i ett pressmeddelande som gick ut efter påsk.

Ändringarna i arbetsmiljö- och arbetstidslagarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Kalkugnsolyckans åklagare, Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund, är tveksam till regeringens förslag om sanktionsavgifter.

- Jag tror inte att det sparar så mycket tid för oss. Som jag förstår är det fråga om ärenden av typ avsaknad av arbetsmiljöplan, bakgavelhissar och sådana saker, ärenden som går förhållandevis fort att hantera för oss åklagare. Det kommer att påverka antalet ärenden, men inte innebära att vi tjänar lika mycket i tid, säger han.

Lotten Loberg, Sveriges enda arbetsmiljöåklagare på heltid, tycker att det finns en vits med att avkriminalisera, vilket hon understryker att regeringens förslag handlar om. Brott mot arbetsmiljölagen kommer då att stanna hos Arbetsmiljöverket och inte belasta polis och åklagare. Å andra sidan tar allvarliga arbetsolyckor i stort sett all deras tid. Så rent tidsmässigt tror inte heller hon att införandet av sanktionsavgifter kommer att få någon betydelse för åklagarna.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen