Saknade dokumentation för tillsyn

2019-02-08 00:00 Mary Örnborg  

Bolaget Salem Abada AB krävdes på en sanktionsavgift om 10 900 kronor. Arbets­miljöverket ansåg att bolaget inte haft dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn och säkerhetsrutiner för en trycksatt anläggning. Den 5 juni 2018 skickade Arbetsmiljöverket ett avgiftsföreläggande till Salem Abada AB som bestreds. Bolaget har också getts möjlighet att lämna in de tillsynsrutiner som bolaget uppgett ska finnas i bestridandet.

I stället lämnade bolaget in ett dokument med vidtagna serviceåtgärder gällande en kompressor, daterat den 1 juni 2018, vilket är efter tidpunkten för Arbetsmiljöverkets inspektion. Bolaget bestred ansökan och påpekade att det finns en daglig rutin för hur kompressorn ska hanteras, även om den inte är skriftlig. Vid inspektionen frågade Arbetsmiljöverkets inspektör om service på kompressorn och instruktion och inte efter bolagets rutiner.

Förvaltningsrätten anser att bolaget i strid med gällande föreskrifter låtit en trycksatt anordning vara trycksatt utan doku­menterade rutiner för fortlöpande tillsyn och dess eventuella säkerhetsutrustning. Arbetsmiljöverkets ansökan bifölls.

Mary Örnborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen