Så utreds om det är självmord i trafiken

2015-05-13 10:00  

Sedan 2010 särredovisas självmord på vägarna i olycksstatistiken. Det är ibland en komplicerad uppgift för Trafikverkets experter att ta reda på vad som verkligen hände, berättar Anna-Lena Andersson.

Hon är sjukhus­kurator i Uddevalla och forskare knuten till Trafikverkets expertgrupp med uppgift att försöka ta reda på vad som egentligen hände i de här oklara fallen. Ibland är det ett mycket svårt arbete:

– Det är ett pussel vi får lägga. I en del fall har jag samtal med efterlevande. Ofta är de själva intresserade av att hjälpa till, de vill också få klarhet i vad det var som hände.

Det kan visa sig att det finns en historia av suicidförsök, psykisk ohälsa, traumatiska händelser som kan ha triggat personen. Ibland finns också ett avskedsbrev. Även utan avskedsbrev kan man se olika handlingar som är inriktade på avsked, oegentligheter som nyligen har klarats upp, skulder som har betalats. Allt sådant blir indicier som gör att olyckan kan komma att klassas som troligt självmord. Ibland är de anhöriga helt avvisande mot tanken att olyckan skulle vara ett självmord. Ofta kan man utgå ifrån att de då har rätt.

– Jag har lärt mig att ha stor respekt för vad de ­anhöriga tänker och tror, säger Anna-Lena ­Andersson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö