Otydlig organisation dubblar risken för sjukskrivning

2012-12-13 09:44 Lena Gunnars  

Otydlig organisation och stort engagemang på jobbet fördubblar risken för sjukskrivning. I alla fall för kvinnor. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Forskarna har kartlagt nära 200 yrkesverksamma kvinnor i arbetslivet som sökt sig till en vårdcentral med psykiska eller fysiska besvär. Hälften av dem svarade att de var stressade för att de hade mycket att göra på jobbet, nära 60 procent kände sig stressade för att de hade svårt att sätta gränser. Över 50 procent av de medverkande var också stressade över att de hade höga krav på sig själva.

Det visade sig att kvinnorna som kände sig stressade på grund av en otydlig organisation och konflikter på jobbet löpte dubbelt så hög risk för att bli sjukskrivna under det följande året.

"Stress på grund av otydlig organisation och otydligt ledarskap i kombination med individuella krav mer än fyrdubblade risken för framtida sjukfrånvaro", säger Kristina Holmgren, forskare vid Sahlgrenska akademin i ett uttalande.

Frågeformuläret som användes i studien kan enligt forskarna användas för att hitta personer med arbetsrelaterad stress och bedöma behovet av förebyggande insatser för att undvika långtidssjukrivningar. Frågeformuläret kallas Work Stress Questionnaire. Studien om kvinnorna och långtidssjukskrivningarna har publicerats i tidskriften Disability and Rehabilitation.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö