”Om jag varit en maskin hade jag legat på skroten”

2013-10-20 23:00 Elinor Torp  
Ingemar Tegelberg Foto: Alf Linderheim

Efter sju års kamp och tre avslag fick brevbäraren Ingemar Tegelberg rätt. Motgångarna i förvaltningsrätten triggade honom.<br>– Jag har vunnit en seger. Ett litet Vasalopp kan man säga.

Hur gick du tillväga?

– 2006 bestämde jag mig. Jag ska inte ge mig. Sista utvägen var tidningarna. Sjukkassan gav mig avslag två gånger. ”Åldersrelaterat”, svarade handläggarna där medan förvaltningsrätten sa att det inte finns några vetenskapliga bevis på att brevbärare får ont i högeraxeln. Då blev jag förbannad. Det här ska jag vinna, bestämde jag mig för. Men inget var självklart. Jag fick kriga.

Berätta om ditt arbete på Posten, som ledde fram till din skadade axel.

– Jag var lantbrevbärare och körde post till 300 hushåll på vintrarna och 600 hushåll på somrarna, 110 mil. Jag körde när det var 20 grader varmt och 20 grader kallt med rutan nere och hängde ut genom fönstret för att lägga i posten. Gör man det fem dagar i veckan, 300 gånger i 38 år så är det kanske inte så konstigt att axeln pajar. Läkarna har opererat min axel och tagit bort en bit av nyckelbenet. De sågade upp och fick se att det var en skada i nerverna som de inte kunde göra någonting åt. Om jag varit en maskin hade jag legat på skroten.

Två gånger fick du avslag från Försäkringskassan. Vad gjorde du då?

– Skyddsombudet på Posten hjälpte mig och juristerna på LO-Rättsskydd. Då hade jag full dokumentation på alla som ringt. Tidpunkt. Vem det var. Jag bokförde allt från början. Till slut hade jag tre fulla pärmar med papper. Vi överklagade till förvaltningsrätten och fick avslag där också. Då ville jag fortsätta till kammarrätten. Vi fick prövningstillstånd och Rättsskyddet ordnade en specialist på ortopedi som skrev om min skada. Arbets- och miljömedicin i Uppsala var också till stor hjälp, överläkaren där. Han skrev en till utlaga om mitt hälsotillstånd som påverkade kammarrätten. Vi tog också fram en arbetsbeskrivning, hur jag jobbat de senaste 38 åren med bilder och allt. Ska man vinna ett sånt här mål måste man lägga ner ett enormt arbete.

Vad innebär det för dig att få rätt?

– Jag får sjukkassa, en seger bara det. Jag kan också få livränta, vilket är en ekonomisk trygghet.

Jobbar du någon annanstans i dag?

– På Jula. Jag trivs jättebra. Det är en halvtid med lönebidrag.

Vad var viktigast, pengarna eller upprättelsen?

– Upprättelsen och veta att man inte fejkade. Att jag hade rätt. Det var jätteviktigt.

Vad är ditt råd till andra som befinner sig i din situation?

– Dokumentera allting. Alla samtal. Möten. På visitkorten skrev jag datum och tidpunkt när jag träffade olika personer. De satt i första pärmen på två sidor. Sen hade jag ett kartotek på olika myndigheter. Då inger man lite respekt. Man talar om att det inte är någon lek. Skickade jag handlingar till Försäkringskassan så väntade jag fyra dagar. Sen ringde jag dit. Har ni fått handlingarna? frågade jag.

– Dubbelkolla hela tiden! Skyldigheter får man veta, men inte rättigheter.

Ingemar Tegelberg

Yrke: Brevbärare.

Ålder: 57 år.

Skada: Nervskador i axeln.

När: Anmälde skadan i februari 2006.

Fick rätt: Kammarrätten i Stockholm beviljade livränta den 13 mars 2013.

Brevbäraren körde post i 38 år

Utredningen visar att Ingemar Tegelberg under sitt långa arbetsliv som brevbärare regelbundet varit utsatt för upprepade armrörelser över en viss höjd. Det finns vetenskapligt stöd för att denna belastning kan skada axeln. Arbetet är sannolikt orsaken till Ingemar Tegelbergs besvär, skriver kammarrätten.

”De sa att det var åldersrelaterat. Då funderade jag: Hur många är det som är 56 år och har pajat just höger axel? Det kunde inte folket på Försäkringskassan svara på.”

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö