Nu kräver facket bättre arbetsmiljö

2011-06-19 23:00 Linda Nohrstedt  

Fackförbundet Byggnads vill att hela branschen ska ta krafttag och sätta arbetsmiljön i första rummet.<br>- Vi har skrikit oss hesa, nu behöver vi få draghjälp i den här frågan, säger Roger Johansson på Byggettan.

<p>I förra veckan höll Byggnads och IF Metall en tyst minut för att hedra dem som har dött på sina arbetsplatser. </p> <p>Samma dag krävde de två förbundens ordförande på Dagens Nyheters debattsida att regeringen fastställer en nolltolerans mot dödsolyckor i byggbranschen och industrin, att Arbetsmiljöverket får ökade anslag och att Arbetslivsinstitutet återinrättas.</p> <p>Repliken från Sveriges Byggindustrier kom samma dag. I ett debattinlägg klargjorde Ola Månsson och Björn Samuelson att arbetsgivarorganisationen har en nollvision mot olyckor och räknade upp flera åtgärder som redan har sjösatts för att minska olyckstalen.</p> <p>Bland annat har 15 000 medarbetare gått arbetsmiljöutbildningar under de senaste två åren, och parterna har kommit överens om en utökad utbildning för skyddsombuden. Dessutom planeras ett branschgemensamt datasystem för avvikelserapportering.</p> <p>- Erfarenheten och kunskapen ska inte stanna i ett enskilt företag. Systemet är redan sjösatt, nu är det fråga om att fylla det med innehåll, säger Björn Samuelson, arbetsmiljöexpert på Sveriges Byggindustrier.</p> <p>Tanken är att företaget som lägger in information kan välja om företagsnamnet ska framgå eller inte, medan själva händelsen och åtgärderna blir tillgängliga.</p> <p>Dessutom lobbar Sveriges Byggindustrier för att arbetsmiljöfrågor ska få en tydligare ställning på byggutbildningarna på gymnasie- och universitetsnivå.</p> <p>I juni ska Byggnads ordförande Hans Tilly träffa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) för att prata om byggbranschens olyckor.</p>

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen