Nicklas händer skakade sönder

2012-09-23 23:00 Elisabeth Vene  

– Att gå till läkare är mitt bästa beslut. Många vågar inte, de är rädda att få sparken om de inte kan jobba med bilmaskin mer. Men jag vill inte sitta som 50–60-åring och inte kunna hålla i en penna, säger Nicklas Ahlinder. Han är 30 år. Båda händerna är skadade.

Vänstra handen är opererad. I väntan på operation av den högra jobbar han, fast absolut inte med vibrerande verktyg. Då är det kört med nerverna i högerhanden. Han börjar få tillbaka styrkan lite grann i den opererade handen. I den andra har han bara 40 procent styrka. Den somnar hela tiden, går inte att lita på.

– Om jag sitter framför tv:n med ett glas i handen, tappar jag det rätt som det är. Motorcykeln är inte att tänka på, den kör jag bara till besiktningen, säger Nicklas Ahlinder.

Skadan i händerna har han bilat sig till. Åtta–tio timmar med bilmaskin eller feinkniv, ibland utan paus. Maskiner som man ska arbeta med högst sex minuter. Om dagen.

– Allt ska gå så fort och billigt som möjligt. De som ska riva och sanera är mest stressade, det är bråttom för att de andra på bygget ska kunna sätta i gång. Det är bara kör-kör-kör, säger Nicklas Ahlinder.

Han är nyss fyllda 30. För ett år sedan fick han domen. Nervinflammation i karpaltunneln i båda handlederna.

Hans framtid kan bli att köra bilningssrobot med joystick. Hur kul som helst, i och för sig.

– Men det känns tråkigt att inte kunna göra allt längre. All kunskap jag har får jag lära ut i stället för att använda själv.

Nicklas Ahlinders förstörda händer är godkända som arbetsskada av Afa.

Mycket är specialiseringens fel. Företagen nischar sig stenhårt i jakten på lönsamhet.

– Förr höll vi på med lite allt möjligt, från grunden till att sätta på fönsterblecken. Det finns de som började jobba på 60-talet och klarade sig åtminstone fram till pension utan skador, säger Roine Eriksson, försäkringsansvarig på Byggnads och den som haft hand om Nicklas Ahlinders fall.

Bristen på utbildning är en annan bov.

– Det finns rivningsföretag som plockar folk från gatan. De får ingen utbildning och får inte gå på läkarundersökning, för det känner arbetsgivaren inte till att de ska.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen