Motiverat att kommun ska stå för klädtvätt

2016-09-12 00:00 Ann Norrby  

SMITTORISK. De som arbetar i hemtjänsten löper en avsevärd risk att bli smittade.Därför är det rimligt att kommunen ser till att de anställdas kläder tvättas i minst 60 grader.

Arbetsmiljöverket krävde att Landskrona kommun skulle se till att hemtjänstpersonalen och personalen inom kommunens äldreomsorg alltid använde kortärmade kläder och att kläderna endast användes på arbetsplatsen. Kommunen skulle också se till att det fanns ombyte och att kläderna tvättades i minst 60 grader. Om kommunen inte tillmötesgick kraven riskerade den ett vite på 200 000 kronor. Huvudskyddsombudet hade begärt att Arbetsmiljöverket skulle ställa de här kraven.

Kommunen protesterade mot kraven.

Förvaltningsrätten i Malmö upphävde Arbetsmiljöverkets beslut med hänvisning till att smittorisken kunde antas vara mindre i hemtjänstverksamhet än i mer utpräglat vård­arbete.

Domen överklagades av både Arbetsmiljöverket och huvudskyddsombudet.

Kommunen höll fast vid sin åsikt att Arbetsmiljöverkets krav var för omfattande och saknade stöd i lagen. Kommunen ansåg också att skyddsombudet inte hade rätt att överklaga förvaltningsrättens dom.

Kammarrätten slog fast att skyddsombudet hade rätt att överklaga domen eftersom den gick henne emot. Domstolen ansåg att det fanns en beaktansvärd risk för smitta även i hemtjänstverksamheten och att verkets krav i och för sig är berättigade. Däremot ansåg domstolen att kravet att kommunen skulle säker­ställa att kommunens egna riktlinjer följdes var att kräva för mycket. Arbetsmiljöverket kunde bara ställa krav på sådana åtgärder som föll utanför riktlinjerna.

Domen överklagades av kommunen till Högsta förvaltningsdomstolen, men domstolen ger inte prövningstillstånd.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö