Motar hot med respekt

2019-11-01 00:00  
Medarbetarna skrattade först åt Ica-handlaren Per Uhrström och hans plan att bygga relationer. Men nu tycker de, enligt honom, att det har blivit lugnare. Han anser att risken för hot och våld ökar om handlaren blir arg och konfronterar en person som stjäl jämfört med att tala lugnt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Riskfyllt. Oro för hot och våld på Närakuten i Jönköping, dödshot och misshandel på en skola i Skövde, mordhot i pastorat i Strängnäs – och en rädd väktare i ett köpcentrum norr om Stockholm. Exemplen på anställdas utsatthet är många i Arbetarskydds genomgång av anmälningar till Arbetsmiljöverket. Om utsattheten har ökat eller minskat går inte att se i den officiella statistiken. Vi gjorde två nedslag i två utsatta branscher – handeln och skolan – och träffade personal som har hittat strategier som fungerar på deras arbetsplatser.

Elisabet Örnerborg

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö