Mobbning kan få hjärtat att brista

2014-11-17 10:27 Elisabeth Vene  

NY ARBETSSJUKDOM. Brustet hjärta är inte enbart en poetisk omskrivning. Det är också en ny medicinsk diagnos. Allt fler drabbas på grund av arbetsrelaterad stress.

Mobbning och annan långvarig stress kan leda till att stora delar av hjärtat slutar slå. Sjukdomen SIC, stressinducerad kardiomyopati, drabbar cirka ettusen personer om året i Sverige. Jobbstress är or­saken i en stor del av fallen.

– Vår statistik är preliminär. Men det här visar att någonting händer i samhället som gör oss stressade på våra arbeten, säger Elmir Omerovic, hjärtläkare och forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset,

Elmir Omerovic har fått pengar från Afa Försäkring för att ta reda på hur allting hänger ihop. Han och hans forskargrupp utgår ifrån data i ett nationellt register, dit hjärtläkare från trettio svenska sjukhus rapporterar. De har också nära samarbete med andra länder, eftersom sjukdomen verkar öka över hela världen.

Patienterna verkar vara framför allt lärare och vårdpersonal. Särskilt kvinnor runt 60 drabbas, men även yngre kvinnor och män och barn.

– Hjärtat läker av sig självt hos de flesta, men att det inte är så ofarligt som vi trodde först insåg när vi började samla data, säger Elmir Omerovic.

Sjukdomen kan vara dödlig och ungefär tio procent av patienterna får återfall.

– Vi har bara preliminära data, men min intuition baserad på vad jag har sett hittills är att det ökar tydligt.

Det första fallet i Sverige diagnosticerades 2005. Det var en 58-årig kvinna som blev mobbad på jobbet. Dagen då hon blev akut sjuk hade något extra påfrestande inträffat. Hon kom i ambulans och läkarna trodde att det var hjärtinfarkt. Först ett par veckor senare insåg Elmir Omerovic att kvinnan hade drabbats av brustet hjärta.

– Sannolikt har det här funnits framför våra ögon länge, men vi har tittat på det med fel förstoringsglas.

Elmir Omerovics främsta råd till den drabbade är att stressanera sitt liv.

– Jag säger till patienten att eftersom forskning visar att det är dina arbetsförhållanden som har lett till tillståndet, så bör du förändra dessa.

Att mobbning kan orsaka brustet hjärta har fått Elmir Omerovic att fundera kring ledarskap och hur vi bemöter varandra.

– Det har påverkat mig i hur jag ser på patienterna och min familj.

Hjärtat förlamas av stressen

• Hjärtsjukdomen stress­inducerad kardiomyopati kallas brustet hjärta eller takotsubo. Det är japanska för bläckfiskfångare, som det sjuka hjärtat liknar med sin uttöjda hjärtspets.

• Nedre delarna i vänster kammare är förlamade liksom hjärtspetsen.

• Symtomen påminner om akut hjärt­infarkt, vilket även EKG visar. Men det är inga förträngningar eller stopp i krans­kärlen och hjärtmuskeln är oskadd.

• I värsta fall blir man felbehandlad och får hjärtmedicin som förvärrar tillståndet.

• Sjukdomen uppkommer i samband med negativ emotionell stress.

• I den insjuknades hjärta och blod finns stora mängder stresshormon av kategorin katekolamin.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö