Mats vann i AD - nu kämpar han för sitt jobb

2010-09-09 21:00 Elisabeth Vene  

- Jag ska ha tillbaka min tjänst. Det säger prästen, som fick rätt i AD. Kyrkan gjorde fel som avskedade honom och åkte på rekordskadestånd. Men först när Mats Jonsson är tillbaka på sin arbetsplats tycker han att han fått upprättelse.

<p>Efter två år med sin nya chef blev Mats Jonsson omplacerad. Det ledde till att han bröt ihop och hamnade på sjukhus. Reaktiv depression, var diagnosen.</p> <p>Han återupptog så småningom sitt arbete som präst, men efter ett år sades han upp. Facket bestred uppsägningen, men då blev han avskedad. Fackförbundet SKTF drog hans fall till AD, där både uppsägningen och avskedandet ogiltigförklarades. Skadestånden blev högre än normalt, eftersom han hade blivit så allvarligt kränkt.</p> <p>Domkapitlet hade passat på att sätta honom på en treårig prövotid som präst. Mats Jonsson överklagade i Svenska Kyrkans överklagandenämnd, som kom fram till att det var ett felaktigt beslut, varefter domkapitlet upphävde prövotiden.</p> <p>Varför blev du mobbad?</p> <p>- Jag gjorde saker som man inte gör på andra håll. Men jag tycker att det är naturligt att anpassa sig till området; det var inte jag som var speciell, utan området.</p> <p>Han talar om Stenhagen, Uppsalas Rosengård, en invandrartät stadsdel med mycket våld och brinnande bilar. Majoriteten av invånarna tillhör inte Svenska Kyrkan. Mats Jonsson öppnade kyrkans famn för alla - självklart för honom, provokativt för traditionalisterna. Han säger att han bara tillämpar Svenska Kyrkans allmänna attityd att alla är välkomna.</p> <p>- Om vi bara vänder oss till medlemmar skulle vi snart bli en sekt. Och det är vad många vill, de orkade inte med den öppna hållningen. Han berättar ett exempel.</p> <p>- Om det kommer en zigenarpojke med en trasig cykel och vill låna en skruvmejsel, så anser jag att det är prästens skyldighet att låna ut den. Det är en fråga om förtroende. Om man säger att skruvmejsel är inte vårt bord, kommer pojken inte tillbaka i något annat sammanhang. Men de ansåg att jag betedde mig gränslöst.</p> <p>När Mats Jonsson inte hade sin anställning kvar som grund, vände han sig till politiken för att kunna fortsätta sitt arbete med samhällsproblem.</p> <p>- Jag pratade med Centerpartiet. De tyckte att de hade nytta av mina erfarenheter, säger Mats Jonsson, som ställde upp i kommunalvalet 2008. </p> <p>- Nu sitter jag i barn- och ungdomsnämnden, det blev min mentala räddning.</p> <p>Förra året ställde han upp i kyrkovalet också och hamnade i kyrkorådet i den församling som gett honom sparken. Dessutom har han tagit plats i stiftsstyrelsen. Men det räcker inte. Mats Jonsson söker jobb, men det är uppenbart att han blir utsorterad, säger han.</p> <p>- Jag ska tillbaks till min arbetsplats.</p> <p>Hur ska du bära dig åt?</p> <p>- Jag vet inte. Men det är målet. Det var det jag tog strid för och därför jag gick till domstol.</p>

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen