Livshotande skada efter påkörningen

2018-05-11 00:00 Karin Nilsson  
Den anställda gick ut från kontoret och kördes på av en truck. Hon föll och slog huvudet i golvet. Rättsläkare bedömde att skadorna var livshotande. Ett skyddsräcke framför dörren kunde ha förhind­rat olyckan, bedömer rätten. Foto: Polisen

FÄLLD. Euroform hade kunnat förhindra att en anställd kördes på av trucken. Det konstaterar tingsrätten. Men åtgärder efter olyckan gör att företagsboten blir lägre än vad åklagaren yrkat.

Den 27 september 2016 skadades en anställd när hon kördes på av en truck på Aktiebolaget Euroforms fabrik i Motala. Fabriken tillverkar plastkomponenter. Den anställda gick ut från kontoret genom en dörr ut i truckgången. Trucken körde på henne och hon föll och slog huvudet i golvet.

Hon fick två skallfrakturer med blödningar. Blödningarna tryckte på hjärnvävnaden och rättsläkare har sammantaget bedömt att skadorna var livshotande. Hörseln på det högra örat och ansiktsnerven på höger sida av ansiktet påverkades.

Åklagaren: Företrädaren för bolaget har orsakat den anställdas skador genom att uppsåt­ligen eller av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljö­lagen. Bland annat har företrädaren inte gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning kring trucktrafiken och anpassat lokalerna.

Arbetet har inte organiserats så att gång­trafik och trucktrafik hölls separerad. Företaget ska betala 800 000 kronor i företagsbot.

Företaget: Ansåg att det gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. Efter olyckan sattes dörren igen.

Tingsrätten: Lokalerna skulle ha anpassats och dörren som ledde ut i gången utgjorde en stor risk. Exempelvis skulle bolaget ha kunnat göra en ruta i dörren som gav sikt även åt sidorna. Den ruta som fanns gav bara sikt framåt. Det skulle därför ha behövts även ett räcke utanför dörren.

Bolaget har dock inte åsidosatt sina åtaganden när det handlar om att informera personalen om trucktrafiken.

Sammantaget konstaterar tingsrätten att företrädare för bolaget har brutit mot arbetsmiljölagen och genom oaktsamhet orsakat olyckan. Bolaget har inte gjort vad som kan krävas för att förebygga brottsligheten. Det finns därför anledning att döma ut företagsbot.

Domslut: Den anställdes skador har bedömts som livs­hotande. Att det gick så illa beror på att hon landade med huvudet på betong­golvet, vilket är ovanligt vid en påkörning. Efter olyckan har bolaget vidtagit åtgärder för att förebygga riskerna vid dörren. Tingsrätten anser därför sammantaget att det finns skäl att sätt ned boten till ett betydligt lägre belopp än vad åklagaren yrkat. Tingsrätten bestämmer företagsboten till 400 000 kronor.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen