Lärlingen föll tre meter på bygget

2020-06-12 00:00 Karin Nilsson  

Fälld. Fallrisken var större än normalt eftersom snickaren var lärling. Dessutom borde bolaget ha kontrollerat att personalen från uthyrningsföretaget hade den kompetens som efter­frågats, anser tingsrätten och kräver 200 000 kronor i företagsbot.

Den 2 februari 2018 föll en inhyrd snickare genom en öppning i ett tak på en villa. Han föll tre meter och fick hjärnblödning och en handledsfraktur. Olyckan skedde i en villa i Sollentuna där byggentreprenören Dominator Bygg Aktiebolag utförde arbete.

Åklagaren: Lotten Loberg, åklagare vid Riks­enheten för miljö- och arbetsmiljömål, ansåg att skyddsansvarig i bolaget inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen och krävde bo­laget på 200 000 kronor i företagsbot.

Bolaget: Ansåg att man gjort det man skulle.

Tingsrätten: Påpekade att snickaren var lärling och alltså under utbildning. Rätten konsta­terade att snickaren inte hade något minne av hur olyckan gick till och inte visste varför han föll.

Enligt tingsrätten hade en företrädare för byggentreprenören Dominator ansvaret för snickarens arbetsmiljö. Bolaget hade i detta fall inte gjort tillräckligt. I och med att snickaren var lärling och inte hade erfarenhet av just denna arbetsuppgift – att lägga råspontluckor – var fallrisken större än normalt.

Tingsrätten konstaterar att bolagets före­trädare uppgett att han enligt överenskommelsen med uthyrningsföretaget skulle få två fullt ut utbildade snickare och utgick därför från att han fått det. Tingsrätten ansåg att han som arbetsledare och ansvarig för arbetsmiljön borde ha kontrollerat om den inhyrda personalen hade utbildning och erfarenhet för just det jobb som skulle utföras.

Domslut: Tingsrätten ansåg att det hade begåtts ett arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada och krävde 200 000 kronor i företagsbot.

Domen har inte överklagats.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö