”Läkaren sa att jag aldrig kunde arbeta igen”

2014-01-19 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
Pelle Embretsen Foto: Johan Lindvall

Pelle Embretsen var 41 år när han föll baklänges ut ur en traktor och landade på betonggolvet två meter nedanför. Hans rygg och nacke skadades svårt. Sju år senare har han till slut fått rätt till livränta.

Hur skadade du dig?

-På våren 2006 arbetade jag som traktormekaniker på Östra Sönnarslövs Traktorservice. Jag sanerade en brunnen traktor och skulle kliva ut ur den när jag fastnade med skon i översta fotsteget. Jag ramlade 1,5–2 meter baklänges ner i ett betonggolv och landade med rumpan före. Huvudet smällde in i ett verktygsskåp.

Hur illa var det?

-Skadan var större än vad läkarna först trodde. Jag slog i korsbenet, men smällen försköt ryggkotorna hela vägen upp i nacken. Jag hade också en sårskada på armbågen som gick ända in i ledbandet.

-Skadan kan ha försämrats av att ägaren till företaget vägrade skicka efter ambulans. Istället fick jag köras i en personbil till sjukhuset tre mil bort.

Vad hände sedan?

-Jag var sjukskriven i mer än ett halvår. Sedan tvingade Försäkringskassan mig att börja arbeta igen, utan rehabilitering eller utredning. Jag skulle jobba på lagret med lättare arbetsuppgifter, men var snart tillbaka i verkstaden igen med lika tungt jobb som förut.

-Mina skador försämrades och jag var sjukskriven till och från. I februari 2007 blev jag helt sjukskriven fram till 2009 då jag blev utförsäkrad. Då blev jag också uppsagd från mitt jobb.

Vad gjorde du då?

-Efter förhandlingar fick jag lön i åtta månader från företaget. Under den tiden gick jag på rehabilitering, men det var det sämsta jag någonsin har varit med om. Det bestod mest av svammel och fika.

-De följande åren var jag sjukskriven och arbetslös om vartannat. 2012 fick jag träffa en ny läkare. Efter att han undersökt mig undrade han hur jag kunde stå upp över huvud taget. Han sade att jag aldrig kommer kunna arbeta igen, och efter ytterligare ett antal möten med Försäkringskassan blev jag sjukpensionär.

Fick du rätt till livränta då?

-Nej, inte på en gång. Jag hade anmält arbetsskadan redan 2006, men fick inget svar från kassan. När LO-TCO Rättsskydd hjälpte mig att kontakta dem fick jag reda på att de inte fått någon anmälan. När handläggaren byttes ut hittade de den plötsligt. Men 2008 avslog de min ansökan.

-Efter att kassan beslutat att jag inte är arbetsför 2012 bestämde jag mig för att överklaga avslaget. Med LO-TCO Rättskydds hjälp fick jag rätt.

Hur kändes det?

-Att äntligen bli trodd var en stor befrielse. Det är skönt att all energi inte längre går åt att hantera stressen som detta har inneburit för mig, utan till att försöka må så bra som jag kan.

Har du några råd till andra som försöker få rätt?

-Håll ordning på papprena och ifrågasätt handläggarna. Upplever du att du blir illa behandlad, tala om det.

Pelle Embretsen

Yrke: Sjukpensionär, tidigare mekaniker.

Ålder: 48 år.

Skada: Ramlade baklänges ut ur en traktor ned i ett betonggolv. Slog i korsbenet och skadade kotor och diskar i nacken och fick permanenta nervskador och värk.

När: 28 maj 2006.

Fick rätt: Försäkringskassan ändrade sitt tidigare avslag och gav honom rätt till livränta den 25 juli 2013.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen