Kommunal: Det är otroligt allvarligt

2014-01-19 23:00 Lennart Lundquist  

– Arbetsgivarna är fega.<br>Det säger Kommunals ordförande Annelie Nordström när hon konfronteras med uppgifterna i vår granskning.

Arbetarskydds granskning stämmer med den bild Kommunals ordförande Anneli Nordström har av att de anhörigas övervakning ökar.

– Inom äldrevärden är det ett växande problem. Det är otroligt allvarligt nu när vi behöver så många fler som jobbar där. Problemet finns framför allt hos dem som arbetar som personliga assistenter, på gruppboenden och äldreboenden.

Vad beror det på?

– Under mer än tio år har kommunpolitikerna pressat ner kostnaderna inom äldrevården. De pratar så vackert och när folk upptäcker att det inte är så bra i vården som de säger, så drar man slutsatsen att det måste vara personalens fel. Det är de som får ta smällen – inte de ansvariga.

Men det lönar sig uppenbarligen att vara påstridig.

– I en undersökning bland våra och Vårdförbundets medlemmar i början av 2000-talet uppgav man redan då att aktiva anhöriga får mer omvårdnad. Det lönar sig att ligga på. Det är ju absolut inte bra.

Har det blivit vanligare att anhöriga sätter upp webbkameror?

– Det vågar jag inte svara på, men det pratas alltmer om det.

Vad ska man göra åt problemet?

– Jag tycker att arbetsgivarna är fega som inte ställer upp på de anställda. Och så måste allmänheten fås att förstå att det finns ett samband mellan resurser och vårdens kvalitet. Den sista politikern som pekade på det sambandet var Gunnar Sträng. (Reds. anmärkning: Sträng var socialdemokratisk finansminister 1955–1976.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö