Kassan betalar ny kroppsfunktion

2014-04-13 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
Hjälp med proteser kan betalas av Försäkringskassan. Foto: Thomas Pickard / Aurora Photos/Corbis

Arbetsskadade kan få allt från glasögon till proteser betalda av Försäkringskassan. Men bara om hjälpmedlen ersätter en förlorad kroppsfunktion.

Livränta är den vanligaste ersättningen som betalas ut för arbetsskador, men det är inte den enda. Det går också att få ersättning för olika hjälpmedel som behövs på grund av skadan.

Hörapparater, som i Leif Östbergs fall (se föregående sida), är ett exempel på hjälpmedel som Försäkringskassan kan betala. Det kan också handla om glasögon, emaljögon eller proteser.

– Det ska vara något man använder i sin dagliga livsföring, som ersätter en kroppsfunktion man har förlorat, säger Monica Svanholm, ansvarig för arbetsskador på Försäkringskassan.

För att få ersättning för hjälpmedel måste den skadade först bevisa att skadan beror på arbetet, precis som när man söker livränta. Det är den svåra biten, enligt LO-TCO Rättsskydds jurist Elizabeth Östman. Särskilt när det gäller bullerskador, som Leif Östbergs skada.

– Här har vi en person med en typisk hörselskada orsakad av buller. Men det är väldigt knepigt att visa vad just han har utsatts för. Alla som jobbar kan ju inte gå runt med en bullermätare.

Den skadade måste också visa att hjälpmedlet är medicinskt nödvändigt. Men det brukar inte vara något större problem, enligt Monica Svanholm.

– Ofta är det så speciella saker man behöver att man har provat ut det eller fått det ordinerat. Sådana hjälpmedel är inget man beställer på nätet.

Försäkringskassan betalar dock inte särskilda sängar, stolar eller liknande som en skadad kan behöva för att underlätta vardagen. Inte heller hjälpmedel som kan behövas i arbetet står Försäkringskassan för. Där är det i stället arbets­givaren som är skyldig att anpassa arbetet efter den skadades förutsättningar.

Glasögon, hörapparat eller livränta

Olika typer av ersättningar

Det finns flera olika typer av kostnader som täcks av arbetsskadeförsäkringen.

• Den vanligaste är livränta, som är en ersättning för den inkomst man förlorar på grund av sin skada.

• Näst vanligast är ersättning för tandvårdskostnader, och därefter kommer ersättning för hjälpmedel. Hjälpmedel kan vara proteser, hörapparater, glasögon och annat som behövs i det dagliga livet för att ersätta kroppsfunktioner som den skadade förlorat.

• Arbetsskadade kan också få ersättning för sjukvård utomlands och i vissa fall sjukpenning.

• Om en person har dött på grund av en arbetsskada kan de efterlevande få ersättning och begravningshjälp från Försäkringskassan.

Källa: Försäkringskassan

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö