”Jag visste inte ens att yrket fanns”

2014-01-19 23:00 Elinor Torp  
Sveriges arbetsmiljöingenjörer närmar sig pension. Lisa Vene och hennes kurskamrater efterträder dem.– Just nu är jag inne på synergonomi och belysning.

Hårt, men kul.<br>– Jag pluggar på helfart. Därför har jag två tentor på en vecka.Lisa Vene är en av Sveriges framtida arbetsmiljöingenjörer.

I sommar är hon klar. Just nu lutar det åt belysning och synergonomi. Men helst vill hon hamna någonstans där hon får jobba brett med arbetsmiljö.

En studie­kamrat frågade henne: Vad gör du om du hamnar på en arbetsplats där de inte lyssnar på vad du säger eller inte bryr sig? Går tillbaka och vässar argumenten, svarade Lisa Vene. Värsta scenariot är att bli sittande i ett hörn och inte kunna påverka utan bara finnas till för att det ser bra ut på pappret.

– Men jag tror inte att det blir så. Det är en konkurrensgrej. Vi bryr oss om arbetsmiljö! Därför har vi en person som jobbar med detta på heltid. Det är en statusgrej, tror Lisa Vene.

Som arbetsmiljöingenjör måste man ta ett steg i taget, har hon förstått.

– Problemen är oändliga. Inom industrin är det självklart att någon arbetar med säkerheten medan det på ett kontor inte alls är givet. Men det finns risker även i kontorslandskap.

Hur ögat fungerar har Lisa Vene alltid intresserat sig för. Hon frågade kursens belysningsexpert, som blev glad och undrade om hon ville följa med ut och mäta redan samma eftermiddag.

– Oavsett om man sitter i ett kontorslandskap eller jobbar i industrin så är det viktigt med ljus. Inte bara lampor och lysrör utan vad man får för dagsljus. Fungerar det inte så kan det bli ett jätte­problem.

Kursen hittade Lisa Vene av en slump. Hon visste inte ens att man kunde utbilda sig till arbetsmiljöingenjör.

– Nu är det självklart. Arbetsmiljöingenjörer måste ju finnas! Men det är ingenting som det skyltas med.

Studenterna har blandad bakgrund.

– Det är hela skalan, från sjuk­gymnaster till biomedicinska analytiker och rena ingenjörer, berättar Lisa Vene.

Själv arbetade hon ett par år i den ideella sektorn, på Mattecentrum. Sista ansökningsdagen inför höstterminen gick hon in på Studera.nu och hittade magisterprogrammet Teknik, hälsa och arbetsmiljöutveckling.

Lisa Vene vet hur hon inte vill bli ute i arbetslivet:

– Jag har en kompis som jobbade på Försäkringskassan. Där hade personalen fått intryckt hur viktigt det var att träna. Alla skulle ha träningskläder med sig till jobbet och så hade de gemensamma gympapass på Sats. Till slut stod det dem upp i halsen.

Lisa Vene

Ålder: 27 år.

Utbildning: Magister i biomedicin.

Gör: Läser till arbetsmiljöingenjör.

Vill jobba med: Synergonomi och belysning.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö