”Jag skulle vara bekymrad om ingen slutade”

2013-11-17 23:00 Elinor Torp  

Mikael Sjöberg, flera sakkunniga inspektörer har valt att sluta vid din myndighet. Är det ett problem?

– Både ja och nej. På ett sätt är det alltid ett problem att duktiga medarbetare lämnar en arbetsplats. Å andra sidan är det det mest naturliga som finns i ett öppet samhälle där vi inte låser in människor. Ungefär den här situationen har alla myndigheter. Jag skulle vara bekymrad om ingen slutade hos oss.

Att flera av de mest kunniga bygg­inspektörerna handplockas av stora arbetsgivare som Skanska och NCC, hur tänker du kring det?

– Det har jag aldrig reflekterat över.

Är det inte en kunskapsflykt att ta på allvar?

– Headhunting är något som förekommer på svensk arbetsmarknad. Inte i jättestor omfattning, men det är ingen ny och förvånande verksamhet utan en naturlig del av svensk arbetsmarknad.

Tar ni kontakt med inspektörerna som lämnat er för att fånga in deras kunskap ute på fältet?

– Nej, vi följer inte upp dem så. Det blir ju väldigt integritetsspeciellt om vi skulle följa upp eller kontrollera våra före detta medarbetare. Det tror jag inte skulle vara så lämpligt.

Hur har inspektörsrollen förändrats under din tid som generaldirektör?

– Inspektörsyrket kommer i framtiden att vara mer generellt. Det är en utveckling som pågått under lång tid. Vi kommer att prioritera inspektörskompetensen, alltså att man är en duktig inspektör. Just den delen av yrket betonar vi.

Sjöberg kvar till 2016

Våren 2013 fick generaldirektör Mikael Sjöberg förlängt förtroende. Arbetsmarknadsministern och regeringen var nöjda med hans insats, och förlängde hans förordnande till sista augusti 2016.

Verket ska förhindra olyckor

  • Arbetsmiljöverket har regeringens uppdrag att se till så arbetsgivare sköter sig och på så sätt förhindra att människor skadar sig eller blir sjuka av jobbet.
  • Myndigheten lyder under arbets­marknadsdepartementet. Fram till 2004 var Arbetsmiljöverket uppdelat på två olika myndigheter, Yrkesinspektionen och Arbetarskyddsstyrelsen.
  • Nu är det en och samma myndighet och består av tio distrikt med huvudkontor i Stockholm. Arbetsmiljöverkets föreskrifter är juridiskt bindande.

 

Antalet inspektörer minskar varje år

  • 2006 hade Arbetsmiljöverket 389 inspektörer. I dag har över 30 procent försvunnit. Antalet inspektörer har sjunkit till 230.
  • Minskningen fortsätter. Arbetsmiljöverket krymper med 10 anställda per år. Detta på grund av ett produktivitetskrav från regeringen.
  • Arbetsmiljöverket har flaggat för att ungefär 120 miljoner kronor behövs i ökade anslag under en period.

Eftertraktad arbetskraft

Inspektörer vid Arbetsmiljöverket är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Framför allt är det de stora byggbolagen som vill åt deras kunskaper. Att jobba med arbetsmiljöfrågor visar att man är ett seriöst företag, förklarar en av avhopparna. Samtidigt minskar antal inspektörer kraftig hos verket. Det får konsekvenser bland annat när det gäller att utreda allvarliga dödsolyckor.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen