Inget arbetsmiljöbrott bakom polisers skador

2022-08-17 09:46 Mattias Davidsson  
Patrik Danielsson är huvudskyddsombud hos polisen.

Polismyndigheten gjorde sig inte skyldig till arbetsmiljöbrott i samband med påskupploppen. Det konstaterar särskilda åklagarkammaren som lägger ned förundersökningen.

Under påskhelgen skakades landet av upplopp på 16 orter där poliser skadades, detta i samband med uppmärksamheten kring politikern Rasmus Paludans offentliga bokbål. Över 100 anmälningar om tillbud och arbetsskador har inkommit från enskilda poliser. Det har främst handlat om skador till följd av stenkastning. Men det finns även skador anmälda som är av psykisk karaktär.

Särskilda åklagarkammaren har synat Polismyndighetens agerande inför och under upploppen. Bland annat har åklagaren granskat de order som utdelats, riskbedömningar som gjordes samt rapporter som poliser skrivit efter händelserna. Chefsåklagare Jim Westerberg finner att de beslut som fattats av polisledningen “inte varit sådana att de utgjort arbetsmiljöbrott.”

Vidare skriver Jim Westerberg att “poliser har ett ganska stort utrymme att göra olika bedömningar vid sitt beslutsfattande innan det blir så fel att det närmar sig brott såsom tjänstefel.”

Efter upploppen övervägde Polisförbundet att anmäla arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott. I stället valde polisledningen att anmäla sig själv för att få frågan prövad.

Det lokala arbetsmiljöarbetet fortgår på Polismyndigheten, oberoende av externa granskningar. Den här veckan kommer arbetsmiljöorganisationen att hålla sitt första möte efter semesterperioden, berättar Patrik Danielsson som är Polisförbundets nationellt samordnande huvudskyddsombud.

För hans del är det viktigt att Polismyndigheten ser över rutinerna för hur insatser av det här slaget planeras och genomförs.

- Det finns stora brister i planeringen. Man har inte haft någon plan om situationen går över styr, vilket den gjorde, säger han.

En annan viktig fråga är tillgången på personlig skyddsutrustning.

- Poliserna borde ha haft sköldar, med tanke på stenkastningen. Hjälmar har poliserna burit, men de borde även haft kroppsskydd för bålen och armarna, säger Patrik Danielsson.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö