”Hinner inte gå på toaletten”

2022-03-02 04:03  
Foto: Colourbox

Det blir allt vanligare med förelägganden mot hemtjänster på grund av brist på tid.

Hemtjänstpersonalen i Ängeparken i Härnösand har det tufft, konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion.

De anställda har svårt att få tiden att räcka till i förhållande till arbetsmängden. Tiden att förflytta sig mellan brukarna är knapp, det finns inga inplanerade pauser för återhämtning i det dagliga schemat ”vilket gör att arbetstagarna inte kan besöka hemtjänstlokalens toalett för att uträtta behov eller eventuellt byta mensskydd”.

Skyddsombudet berättar om att personalens arbete kan innebära flera ”tunga besök” där man inte får återhämtning.

”Arbetstagarna har även svårt att hushålla med den tid som är planerad hemma hos brukarna, då det inte stämmer överens med den faktiska tid som det tar att utföra sysslorna”, skriver Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren Härnösands kommun förvarar sig med att man planerar att sätta samman en enkät om arbetsförhållandena som de anställda ska svara på.

Arbetsmiljöverket noterar dock att det inte sägs något om när den enkäten ska göras och att det heller inte framgår om anställda och skyddsombud får vara med vid framtagandet av denna.

Verket kräver nu en grundlig undersökning av hemtjänstpersonalens arbetsförhållanden och om tiden i schemat verklig räcker till för det som de ska göra.

Detta senast den 25 april vid ett vite på 60 000 kronor.

Även hemtjänstpersonalen i Strömstad dras med tidsbrist. Tiden det tar att förflytta sig från en brukare räcker inte.

När Arbetsmiljöverket distansinspekterade arbetsplatsen hade en anställd tre minuter på sig att ta sig till en brukare. Men enligt skyddsombudet tar den färden 14 minuter.

Personalen uppger att de ofta kör för fort för att hinna vilket skapar stress och ökar risken för olyckor.

Arbetsgivaren Strömstad försvarar sig med att leverantören av planeringssystemet beräknat körtiden enligt fågelvägen varför tiden inte blivit den rätta.

Arbetsmiljöverket konstaterar:
”Det är inte svårt att se kopplingen mellan schema som inte beaktar den tid som behövs för förflyttning och upplevelse av stress.”

Kommunen hotas nu med ett vite på 100 000 kronor om inte följande är uppfyllt senast den 30 april:

”Ni ska se till att den tid som ges era anställda för förflyttning mellan brukare är tillräcklig och stämmer överens med den faktiska tid förflyttningen tar.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö