Har timanställda rätt till utbildning?

2014-10-14 08:23  

EXPERTFRÅGA: Jag jobbar på restaurang som timanställd. Jag jobbar i stort sett alltid på samma ställe, 4–7 dagar i veckan. Jag serverar och har börjat få förhårdnader på fingrar och händer av att bära tallrikar och brickor. Jag känner även av en del i armen av bärandet. Har jag rätt att få läkarvård, eller utbildning i hur man bär bättre?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Även om man jobbar som timanställd så har arbetsgivaren ett ansvar att förebygga ohälsa. Att du har börjat känna av en del i armen kan vara en första signal på att du håller på att få en skada. Jag tycker du ska informera din chef och upplysa denna om att ni skulle kunna ta in Företagshälsovården, som kan se över arbetsmiljön och eventuellt utbilda dig i hur du ska bära för att motverka dina besvär. Eller kanske finns det andra lösningar, som en serveringsvagn? Om inte din arbetsgivare lyssnar på dig, så tycker jag du ska vända dig till ett skyddsombud.

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbets­givarorganisationen Visita:

– I arbetsgivarens ansvar ingår att undersöka ergonomiska faktorer i arbetsmiljön. För att få till en bra ergonomi på arbetsplatsen bör man ta hänsyn till hur människan, tekniken och organisationen samspelar. Olika hjälpmedel kan underlätta i arbetet, som till exempel rullvagnar.

Arbetsgivaren är också skyldig att se till att du får veta hur du ska bära tallrikar och brickor. Uppmärksamma din arbetsgivare på att du behöver utbildning, det har du rätt till. Du måste också själv ta ansvar för att du inte bär för tungt. Gå hellre flera gånger än försök vara duktig och bära mycket.

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Jag får en känsla av att du kanske jobbar lite väl mycket. Du har rätt enligt arbetstidslagen att få 36 timmars veckovila per 7-dagarsperiod.

Vad gäller dina problem med förhårdnader på fingrar och händer, så tycker jag att du ska anmäla det som arbetsskada till din arbetsgivare. Sedan ska du kontakta din företagsläkare, om ni har en sådan. Din arbetsgivare är skyldig att informera dig om hur du ska bära för att undvika skador. Be din chef anlita en ergonom, som kan undervisa er alla. Får du ingen hjälp ska du vända dig till ditt skyddsombud.

Fråga experterna!

Har du problem och frågor som rör din arbetsplats och arbetsmiljö? Mejla till: redaktionen@arbetarskydd.se

Du som är prenumerant kan läsa experternas samtliga svar på frågor om arbetsmiljö på www.arbetarskydd.se/experterna

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö