Han vann - efter tre års strider

2010-11-18 06:30 Mattias Davidsson  
Per Johansson skadades när han jobbade som målare. Foto: Eva Sjögren

Byggnadsmålaren Per Johansson lyckades med det omöjliga - att få rätt till arbetsskadeförsäkring. Men det kostade honom tre års processande.- Nu kan jag komma igång med livet igen, säger han.

<p>Värk i nackmuskulaturen, myalgi, beskrivs ofta som något ospecifikt och osynligt. Men byggnadsmålaren Per Johansson, 45 år, kan med stor precision säga när sjukdomen drabbade honom.</p> <p>- I november 2003. Under en månads tid blev det sämre och sämre. Till slut var jag finito. Jag kunde inte längre jobba på heltid som målare.</p> <p>Redan vid 17 års ålder började Per Johansson jobba. Inledningsvis arbetade han med lägenhetsrenoveringar; ett varierat arbete för en målare.</p> <p>- Men sedan började jag på större byggen. Jag gick veckor i sträck och gjorde samma moment. Spackla tak, sprutmåla och slipa. Det är mycket arbete med händerna över huvudet, säger Per Johansson.</p> <p>2007 prövade Försäkringskassan Per Johanssons arbetsskadeanmälan. "Det finns inget i din symptombild som talar för ett samband med arbetet som målare" var det iskalla beskedet från kassan. Länsrätten meddelade samma slags avslag.</p> <p>Överklagandet till Kammarrätten i Göteborg prövades i år.</p> <p>"Sjukdom i form av cervikalgi och myalgi utgör arbetsskada", konstaterade Kammarrätten i sin dom den 13 september. Det är en seger. Men Per Johansson sitter hemma i skånska Hjärup och vet inte riktigt vad han vågar tro.</p> <p>- Det känns bra, men tänk om Försäkringskassan överklagar?</p>

Läs domen!

Kammarrätten i Göteborg, Avdelning 2. Mål 1264-09. 13 september 2010.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö