Han räddade liv i skyliften

2013-06-16 23:00 Elinor Torp  

Färre miste livet, men fler skadade sig på jobbet 2012. En som klarade sig med nöd och näppe var en kranförare i Göteborg. I maj höll han på att klämmas till döds under Götaälvsbron. Jon Hillström räddade hans liv.

En onsdag i maj åkte tre personer upp i en skylift för att inspektera stålbalkarna under Götaälvsbron. Den 30-årige föraren hade en enda uppgift och det var att styra skyliften.

I korgen med honom fanns inspektörerna Jon Hillström och Hasse Häggkvist som kom från två andra företag. De i sin tur hade ingen aning om hur man styrde en skylift. Däremot hade Jon Hillström, konsult på Cowi, gått en kurs i hjärt-lungräddning två veckor tidigare. Ännu visste inte Jon att han skulle ha nytta av de kunskaperna. Men de hade i bakhuvudet att arbetet under bron var farligt. Klämrisken var uppenbar.

Så hände det. Korgen tvärstannade. Jon Hillström vände sig om. Förarens hals satt i kläm mellan liftkorgen och bron. Trycket var så hårt att han omedelbart blev medvetslös. De ropade till människorna på marken.

– Ring 112!

En kvinna tog upp sin telefon, men förstod inte allvaret och började gå därifrån.

– Han håller på att dö! skrek Jon.

Då förstod folket därnere. Jon och Hasse kunde koncentrera sig på att få loss honom, men reglagen på instrumentpanelen var svårtolkade och föraren blå i ansiktet. Är det den knappen, eller den, eller den? Det gick inte att gissa sig till så de bestämde sig för en annan teknik.

Hasse började hoppa så att korgen kom i gungning medan Jon satte foten mot bron och tryckte så att han fick loss föraren. Det knakade i hans hals och inspektörerna tittade på varandra. Levde han? Ur munnen kom fradga och ena ögat var snett vinklat uppåt.

Jon som hade varit plutonsjukvårdare i lumpen och dessutom gått den här HLR-kursen satte igång med kompressioner. Efter tjugo tryck visade föraren livstecken. Han rosslade och rörde sig. De befann sig fortfarande femton meter ovanför marken. Föraren var desorienterad och Jon Hillström rädd att han skulle trilla ur korgen. Till slut lyckades föraren peka på knappen som tog dem ner.

En vecka senare ringer föraren och tackar de bägge inspektörerna för att de räddade hans liv. Det blir tyst i luren.

– Vad säger man? Jag gjorde det alla andra skulle ha gjort. Men mitt råd till andra får bli: Åk inte skylift utan att du kan köra den själv!

  

---

Den här artikeln har tillkommit genom ett tips från en läsare. Har du tips på något som du skulle vilja läsa om i Arbetarskydd? Mejla oss gärna: redaktionen@arbetarskydd.se

   

Jon Hillström om Hjärt- lungräddning:

”Att göra ungefär rätt är viktigare än att göra exakt rätt. Inblåsningen misslyckades på första försöket. Jag glömde hålla för hans näsa. Sen gick det bättre. Jag blåste två gånger och såg bröstet häva sig. Efter det började jag med kompressioner. Puls är för svår att känna.

Är personen livlös: Larma och starta hjärt-lungräddning med två inblåsningar på 30 kompressioner i tempo om 100 kompressioner i minuten. Var medveten om att du kan vara i chocktillstånd utan att känna det. Var vaksam över ditt eget agerande och humör de efterföljande timmarna och dagarna.

Se instruktionsfilm från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MBS, ovanför denna artikel eller via Youtube: Lär dig hjärt-lungräddning

AFA: skaderisker skiljer i landet

  • Det är för tidigt att tala om trendbrott eller att arbetsmiljön i Sverige har blivit sämre. Men faktum är att olycksfallen nu ökar från år till år, förklarade Afa:s analytiker vid presentationen av 2013 års arbetsskaderapport. Risken för medicinsk invaliditet har ökat från 1,2 till 1,4 per 1 000 anställda.
  • Nytt för i år var att Afa Försäkring hade tittat på regionala skillnader. Beroende på var du bor i landet löper du olika stor risk att skada dig eller bli sjuk av jobbet. Inom vissa branscher är det stora och oförklarliga skillnader. En slaktare i Östergötland löper dubbelt så hög risk att skada sig som en slaktare i västra Götaland. Restaurangpersonal lever farligare i Uppsala än i Stockholm. Byggjobbare löper störst risk i Uppsala och Gävleborgs län. Risken att skada sig är 80 procent större i Uppsala jämfört med Kronobergs län. För metallare är risken störst i Västernorrland och Skåne.

Arbetsmiljöverket: Olyckorna ökade för tredje året

  • Under många år minskade antalet arbetsskador och arbetssjukdomar. Men sedan tre år ökar anmälningarna igen, för både kvinnor och män, visar Arbetsmiljöverkets årliga rapport för 2012.
  • Den här utvecklingen måste brytas. Arbetsgivarna som har huvudansvaret för arbetsmiljön måste ta de här signalerna på fullaste allvar. Även om ökningen inte är stor känner jag en växande oro för att den har hållit i sig i tre år i följd, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen