Frukta den begravda forskningen

2013-03-24 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. När riksdagspolitikerna debatterar arbetsmiljö låter det alltid likadant. Vänstern morrar över att antalet inspektörer på Arbetsmiljöverket minskar. Alliansen medger att inspektörerna blivit färre, men uppmanar vänstern att höja blicken.

För hela samhället effektiviseras, färre händer producerar alltmer. Då är det rimligt att även Arbetsmiljöverket slimmar sin organisation, färre inspektörer kan göra mer. Och se det fungerar, argumenterar Alliansen, för nu har vi bättre arbetsmiljö än någonsin. Allt färre dör av sina arbeten, färre blir skadade, färre sjuka.

Jag är tveksam till denna retorik. Visst stämmer det att färre dör av sina jobb. På 1970-talet dog runt 100 personer, i dag är de hälften så många. Inget konstigt med det.

På 1970-talet omkom även drygt 1 000 personer per år i trafiken. I dag ligger siffran på runt 300. Dödligheten i hjärtinfarkt har halverats på bara tio år. Så där går det på. Allt blir bara bättre, drivkraften sitter i människans gener.

Vad vi måste tala om är takten. Minskar antalet dödsolyckor och skador på våra arbetsplatser tillräckligt fort? Trenden är inget att hurra över.

För att hålla uppe takten krävs forskning. En del faror ser vi inte med blotta ögat, studier krävs, hypoteser ska falla eller bevisas.

I Sverige var vi tidigare berömda för vår arbetsmiljöforskning. Så är det inte längre. Den är i princip begravd. Samtidigt har våra nordiska grannar kvar sina centrum för arbetslivsforskning.

I det här numret kan du läsa om vad som hänt efter att Arbetslivsinstitutet lades ner. Forskningen har flyttat ut till universiteten, där får arbetsmiljöforskarna kalla handen när de söker anslag. Priset för den förlorade forskningen går tyvärr inte att mäta. Bara att frukta.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö