Forskare efterlyser sjukdomslista

2013-02-24 23:00 Elinor Torp  

I Sverige får män sina arbetsskador godkända i betydligt högre utsträckning än kvinnor. Nu höjs krav på en sjukdomslista för att höja rättssäkerheten.

Nyligen träffades forskare från Norden i Uppsala för att diskutera om en sjukdomslista skulle underlätta bedömningen av arbetsskador och ge en mer rättssäker arbetsskadeförsäkring.

Yrkesmedicinska forskare har grävt i Försäkringskassans arkiv och lusläst akter. Resultatet visar att det finns en tydlig diskriminering mellan könen i Sverige, då närmare tre av fyra som får sin arbetsskada godkänd är män. Även utrikesfödda var underrepresenterade i akterna. Få beviljas livränta, men chansen ökar om man är född i Norden.

Forskarna är rörande överens om att Försäkringskassan måste höja kvaliteten på sina utredningar. Även läkarna måste bli bättre.

I Danmark, som haft en sjukdomslista sedan 1976, utreds ärendena snabbare och fler får sina arbetsskador godkända. Men det är ett dyrt system. Även Norge har en lista, men den har inte reviderats på 50 år, erkänner den norske representanten på plats. Flera anser att Sverige inte har hängt med.

– Noll koll, säger läkaren Kjell Torén, professor vid Göteborgs universitet.

– En av våra äldsta försäkringar och vi har inte en aning, säger professorn Eva Vingård.

Fakta/Sjukdomslista

Ökar en sjukdomslista rättssäkerheten?

Björn von Sydow (s), Arbetsskadekommissionens ordförande: JA.

Kjell Torén, läkare: JA.

Mia Carlsson, skadeståndsjurist: JA.

Claes Jansson, förbundsjurist: NEJ.

Klas Berlin, försäkringsmedicinsk koordinator: NEJ.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen