Förlorade fingrarna i kommunens vedklyv

2013-04-21 23:00 Ann Norrby  
Kommunen litade helt på vedklyvens egna skydd. Foto ur polisens förundersökning. (Klicka för större bild) Foto: Polisen

Mannen försökte slå loss ett vedträ som fastnat i klyven medan den var i gång. Klyven kapade alla fingrarna på hans högerhand. Fagersta kommun ska betala 400 000 kronor i företagsbot.

Mannen jobbade som fordonsförare inom en av Fagersta kommuns arbetsmarknadsenheter. Han arbetade på ett industriområde där kommunen framställde ved. När han kom tillbaka efter en sjukskrivning behövdes han inte som fordonsförare. Han föreslog att han kunde hjälpa till med vedklyvningen och fick okej av sin chef. När en bit ved fastnade i klyven slog han till biten med ett annat vedträ utan att stänga av maskinen. Han fick in höger­handen i maskinen som kapade alla fingrarna på högerhanden.

Åklagaren: Kommunen saknade systematiskt arbetsmiljö­arbete. Det saknades skriftliga instruktioner för arbetet vid klyven och det gick att komma åt klyvens farliga delar. Kommunen ska betala 500 000 kronor i företagsbot.

Kommunen: Mannen hjälpte till med vedklyvningen på eget bevåg. Vedhanteringen var ingen näringsverksamhet, utan en sysselsättning för dem som inte får arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Tingsrätten: Vedhanteringen var en del av näringsverksamheten. Kommunens systematiska arbetsmiljöarbete var undermåligt. Inga skyddsronder gjordes och arbetsmiljöansvaret delegerades slentrianmässigt till en person som inte informerats om vad ansvaret innebar och som sällan var där. De skriftliga instruktionerna för arbetet har förkommit. Kommunen har förlitat sig på maskinens egna inbyggda skydd. Inga riskbedömningar av arbetet har gjorts. Bristerna på arbetsplatsen orsakade olyckan.

Domslut: Kommunen ska betala 400 000 kronor i företagsbot.

Domen kan överklagas senast den 23 april.

Om domen

DOMEN: 2 april 2013, Västmanlands tingsrätt, mål B 3137-12.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö