Föll och blev hängande på schaktkanten

2021-01-25 11:09 Kamilla Kvarntorp  

Fallskydd saknades på en byggarbetsplats i Gällivare. En arbetstagare föll genom en öppning, blev hängande på schaktkanten och skadade knä, axel och överarm. Arbetsgivaren har begått ett arbetsmiljöbrott, anser åklagaren som nu väcker åtal.

Den 3 april 2018 inträffade en arbetsplatsolycka på bygg- och anläggningsföretaget Nyab Sverige AB i Gällivare. Gjutningsarbetena på valvet var klara och på valvet låg en betongtäckmatta, som skyddar nygjuten betong mot frost. Olyckan inträffade när en inhyrd arbetstagare gick upp på valvet för att kontrollera att allt var i sin ordning. Enligt åtalet föll hon genom betongmattan, blev hängande på schaktkanten och skadade knät, axeln och fick en överarmsfraktur.

Det fanns inga skyddsräcken eller avspärrningar som hindrade någon från att beträda mattan. Det saknades också skyltar som varnade för fallrisk, konstaterar kammaråklagare Christer Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Han väcker nu åtal och kräver att företaget betalar minst 500 000 kronor i företagsbot.

Läs mer: Hovrätten oenig över dom om sex meters fall

Åklagaren anser att personal på bolaget uppsåtligen eller av oaktsamhet inte förebyggt ohälsa eller olycksfall.  Bolaget har inte inrättat skyddsstäckning och avspärrningar för öppningar och hål. Hade det funnits ett skyddsräcke eller underlag med betryggande bärighet hade arbetstagaren, enligt åklagaren, med hög sannolikhet inte skadats.

Enligt åtalet hade dessutom brister i arbetsmiljön, när det gäller fallskydd och fallrisker vid hål och öppningar i underlaget, påtalats vid upprepade tillfällen.

Kamilla Kvarntorp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö