Färgen gav honom leverförgiftning

2014-08-26 06:57 Elisabeth Vene  
Johnny Meyer Melkild Foto: Elin Nerpin

En ny dom fastslår att målare kan få leverskador av vattenbaserad färg.

Målaren Johnny Meyer Melkild var nära att dö av toxisk hepatit, leverförgiftning, i slutet av 2010. Under hösten hade han arbetat med målning i lokaler utan ventilation. Målarfärgen som normalt torkar på två timmar torkade inte förrän efter tre dygn.

Johnny Meyer Melkild anmälde leverförgiftningen som arbetsskada, eftersom målarfärgen innehåller det leverskadliga ämnet akrylnitril.

Försäkringskassan avslog först hans ansökan med motiveringen att de nivåer av akrylnitril som han utsatts för ligger långt under gränsvärdena för vad som anses skadligt, enligt Arbets- och miljömedicins beräkning. Försäkringskassan ansåg i stället att en aloe vera-kräm som Johnny Meyer Melkild använt för lindring av nackvärk kan ha orsakat leverskadorna.

Men enligt ett medicinskt utlåtande av Anna Rask-Andersson, professor i yrkesmedicin, finns det inget vetenskapligt stöd för att aloe vera kan ge leverskador, utom om det tas i tablettform. Tvärtom finns studier som tyder på att aloe vera kan skydda mot leverskador. Enligt Anna Rask-Andersson kan inget annat än målarfärgen ha orsakat Johnny Meyer Melkilds leverförgiftning.

Efter att ha sett det medicinska utlåtandet tog Försäkringskassan in ett nytt yttrande från en försäkringsmedicinsk rådgivare, som höll med om att färgen orsakat leverförgiftningen. Rådgivaren konstaterade också att Arbets- och miljömedicin inte har tagit hänsyn till att akrylnitril kan tas upp via huden i sin bedömning av hur skadlig målarfärgen kan vara.

Försäkringskassan gav då bifall till Johnny Meyer Melkilds överklagan, och förvaltningsrätten har därför beslutat att godkänna leverförgiftningen som arbetsskada.

Om domen

5 mars 2014, Förvaltningsrätten i Härnösand, mål E 471-13.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö